Zvanično

ZBOG OVAKVIH GOSTIJU KONOBARI IMAJU NAJSTRESNIJI POSAO: Od pijanih, nepristojnih pa sve do onih - "Znaš ti ko sam ja?"

Autor Teodora Boškovski

Konobari imaju najstresniji posao na svetu!

Izvor: Shutterstock/Iakov Filimonov

Ako ste mislili da hirurzi, policajci ili građevinarci imaju najstresniji posao, prevarili ste se. Istraživanje naučnog časopisa "Neurology" pokazalo je da najstresniji posao na svetu imaju upravo konobari.

Kako se ispostavilo, konobari zbog stresa imaju 58 odsto veći rizik od srčanog i moždanog udara. Beogradski konobar Nikola Grozdanić iz Udruženja konobara i barmena Srbije za Prva TV istakao je neke od najstresnijih momenata na poslu.

"Jedan od tih je kada na kraju smene gosti odbijaju da odu kući, pa se ta smena produži ko zna koliko. Tu su i nepristojni gosti i pod dejstvom alkohola, gosti sa kojima ne može da se dođe do nekog dogovora, gosti koji misle da su sami za sebe jako bitni", objasnio je Nikola, a zatim dodao i dobru poznatu rečenicu koja zna da se provuče na radnom mestu među gostima, a to je: "Da li znaš ko sam ja?"

Takođe, Nikola iz Udružnja Konobara i Barmena Srbije istakao je da bi konobari trebalo da znaju navike stalnih gostiju. Dešava se nekada da i konobarima nije dan, ali zbog opisa posla to na njihovom licu ne bi smelo da se primeti. Osmeh je sastavni deo njihove "uniforme".

"Na nama je da nasmejemo, opustimo gosta, izađemo u susret nekada možda i više nego što se od nas očekuje", otkrio je Nikola i dodao neke od pozitivnih strana konobarskog posla. To je svakako bakšiš koji daje motivaciju i smanjuje stres. Osim toga, kako je istakao Nikola Grozdanić, tu je i duhovno zadovoljstvo - srećni i pozitivni gosti koji odlaze i ponovo se vraćaju.

(MONDO)