SAVETI

OVDE MOŽETE DA NAĐETE "DRUGU ŠANSU ZA STARU LJUBAV"!

Autor Tamara Veličković

Nakon što odmaknete par redova od početka teksta, počeće da vam se mota po glavi misao - ma to su Šveđani, druga kultura, narod, navike, standardi i život. Ali, ne odustajte!

Izvor: stefan tripunovic

Malo je dovoljno za nove promene, ideje, zdraviji pogled na sebe, ljude i okolinu oko vas.

Mnogima sama pomisao na izlazak iz komfor zone predstavlja veliki i težak korak. Ali, kada preskočite tu prvu granicu, posle sve ide lako. I ne, ne tiče se ovo samo vas, već i vaših najbližih, tiče se budućih pokolenja i naše zemlje koja nam nesebično daje sve moguće izvore neobnovljive energije. Mi ih crpimo, vapimo za još i ne znamo koliko je dosta. Ali sve ima svoj rok trajanja. Obnovljivi izvori energije, poput vetra, sunca i vode, kompaniji IKEA su dobro poznati. Za nju, oni su ključni način kako pozitivno uticati na ljude, društvo i planetu. Ali, da li su i nama?

Izvor: stefan tripunovic

U susret Danu planete Zemlje koji se svake godine obeležava 22. aprila, IKEA želi da podseti svoje kupce, ali i sve ostale, šta predstavljaju zdrav i održiv život, cirkularno i klimatsko pozitivno poslovanje, kao i fer odnos i jednakost. Nije strano da kupcima pomažu da budu deo rešenja tako što im olakšavaju popravku, prodaju, deljenje ili čak poklanjanje njihovih proizvoda. Da li ste znali da u IKEA robnim kućama možete potpuno besplatno da dobijete rezervne delove za svoj nameštaj? Takođe, i ulja za drvo kako biste svoj nameštaj osvežili umesto da ga bacite.

"Druga šansa za staru ljubav"

IKEA misli i na ljubav! Sa kampanjom "Druga šansa za staru ljubav" žele da podsete ljude da svaka ljubav ima svoju priču. Pružajući korišćenom nameštaju drugu šansu, pomažu da se nastavi njegova priča. Ništa što za vas ima određenu vrednost, kao i za okolinu, se ne baca!

Izvor: IKEA

Svake godine milioni komada polovnog, ali savršeno funkcionalnog nameštaja završe na otpadu. Zato u IKEA robnoj kući možete da prodate stare komade IKEA nameštaja koji više ne pronalaze mesto u vašem domu i da im u Cirkularnom kutku pružite priliku za drugu šansu, a vi zauzvrat dobijete vaučer za kupovinu novih IKEA proizvoda. Povodom Dana planete Zemlje, članovi IKEA family programa koji prodaju svoj nameštaj do 30. aprila, dobijaju i do 100% veću cenu od standradne procenjene cene za korišćeni nameštaj.

Na ovaj način IKEA doprinosi smanjenju otpada, a time karbonskog otiska koji predstavlja ukupnu količinu emitovanih gasova sa efektom staklene bašte.

Reciklaža

U IKEA robnoj kući reciklira se sve - od električnog otpada, plastike, preko keramike, papira i kartona, pa sve do boja, ulja i tekstila. Trenutno IKEA ima 85% recikliranog otpada, a najviše je kartona, drva i otpada od hrane.

Izvor: stefan tripunovic

Kada je reč o pozitivnoj praksi održive energije koja podstiče ostale da to primene kako u svojim domaćinstvima, tako i kompanijama, to su: solarni paneli (čak 2.000), toplotne pumpe, kišnica, transport na elektičnu energiju i razvrstavanje otpada. Fosilna goriva nisu u opticaju, već se sve radi na struju. Toplotne pumpe su idealno rešenje za hlađenje i grejanje cele robne kuće, dok kišnicu IKEA koristi za ispiranje toaleta i zalivanje travnatih površina. Na taj način štedi se pijaća voda. Genijalno, zar ne? Još genijalniji je podatak da se IKEA Srbija nalazi među prvih pet IKEA robnih kuća u svetu po energetskoj efikasnosti.

Bacanje hrane

Da li ste znali da se u Srbiji baci oko 108 kilograma hrane po stanovniku, što je dalje na godišnjem nivou gotovo 247.000 tona. Između ostalog, u IKEA restoranima, 30 % jela je na biljnoj bazi čiji sastojci ostavljaju klimatski otisak u iznosu od svega 4%. Uz pomoć pametne vage vode računa i o hrani koja se svakodnevno baca kako bi na osnovu rezultata prilagođavali količinu hrane i jelovnike.

Svest koju IKEA podiže na ovaj način je od ključnog značaja za svakoga od nas, jer uvek je najefikasniji metod lični primer. Malo je dovoljno da inspiršemo druge, da na ličnom primeru pokažemo naše vrednosti i doprinesemo planeti Zemlji jer nemamo drugu.

Tagovi