Podeljena mišljenja

DA LI DECA TREBA DA IDU U ŠKOLU POSLE TRAGEDIJE U RIBNIKARU? Prosveta podeljena, a evo da li će biti MALE MATURE

Autor Maja Gašić

Stručnjaci polemišu da li deca treba da idu u školu posle masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Izvor: Kurir/Petar Aleksić/TV K1/screenshot

U masovnoj pucnjavi u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" 13-godišnji dečak je iz vatrenog oružja usmrtio devet ljudi, odmoro đaka i jednog radnika obezbeđenja, dok je sedmoro ranio. Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da dva dečaka uskoro budu puštena na kućno lečenje. 

Ovaj stravičan zločin koliko je sve ujedinio u tuzi i bolu, toliko je i podelio. Prosveta je zanemela, ali se i podelila. Pojedini sindikati u obrazovanju najavili su da će danas obustaviti rad i tako podeliti tugu i bol sa porodicama nastradalih. Drugi kažu da neće ostaviti svoje đake i da ih niko neće naterati da ne održe čas. Da li je revolt dela prosvetara opravdan? To su danas u "Uranku" na televiziji K1 bila pitanja za Anu Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija i Dragana Filipovića, načelnika Školske uprave za grad Beograd.

Kako je kazao Dragan Filipović, kada je reč o beogradskim školama, ovog jutra 90 škola je u obustavi rada, ali se podaci i dalje prikupljaju.

"Juče smo sa direktorima, pre svega osnovnih škola koje su planirale obustavu, razgovarali i poslali im dopis da ispoštuju Zakon o osnovnom obrazovanju u kojem se kaže da mora da se obezbedi minimum procesa rada. Zašto? Zato što govorimo o učenicima prvog ciklusa, od 1. do 4. razreda u kojima postoji produženi boravak i ako roditelji rade škola mora da prihvati decu. Ono što je sigurno je da je u svim školama organizovano dežurstvo u tom smislu, direktori su uspeli i u onim školama gde su zaposleni potpisali da će potpuno obustaviti rad da sa predstavnicima sindikata, nastavničkim većem ili štrajkačkim odborom dogovore da se obezbedi taj minimum procesa rada", kazao je Filipović.

"Ono što nas je noćas zateklo u Mladenovcu dovelo je do toga da smo na vezi sa školama u Mladenovcu i dogovor je da škole pređu na onlajn nastavu danas, jer nismo znali kada će biti uhapšen ubica."

Deci je bolje u školi

Kako je kazao Filipović, pametnije je da deca idu u školu jer su slobodnija da razgovaraju kada su u grupi, pogotovo kada sa njima razgovara nastavnik ili neko iz stručne službe škole.

"Kroz vođeni razgovor dete je slobodnije jer se ohrabre da kažu šta misle kada neko od vršnjaka nešto kaže ili pita. Mislim da treba poslati decu u škole. Sve u smislu bezbednosti funkcioniše, ali desilo se pre dva dana da je učenik nosio ranac i ušao u školu kao i svakog drugog dana. To je bila uobičajena situacija, to ne možemo nikako da izbegnemo. Deca moraju da uđu u školu. Da li ćemo pretresati svako dete? To inače ne smemo da radimo. I sam sam roditelj, pa moramo da razumemo i roditelje, jer oni ne znaju šta pre da urade. Ja sam sinoć doživeo to da me zove nastavnica klavira mlađe ćerke koja pohađa muzičku školu i kaže mi: Mislim da je pametno da dete pošaljete kod nas, radićemo prilagođen program, neće se pevati, ali ćemo imati aktivnosti na klaviru. Kada vam da tu informaciju da je bolje da dete dođe u školu - prijalo mi je ohrabrenje s njene strane, iako sam 20 godina prosvetni radnik. Osetio sam se komotnim da kažem: Dobro ćero, kreni. Mislim da je pogrešno dete samo ostaviti kod kuće, čitaće vesti a u školi će biti sa drugarima, međusobno će da razgovaraju, tu je nastavnik koji će da vodi taj razgovor. Moramo da naredni period posvetimo priči sa učenicima. Mi ne možemo samo da presečemo i kažemo danas radimo novu lekciju, a vidimo da su deca potištena i da im je potrebna pomoć", rekao je načelnik Školske uprave za grad Beograd.

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija kazala je da su svi nastavnici i profesori bili zatečeni.

"Nije nam bilo jasno zašto se juče dolazi u školu jer su svi bili zatečeni. Danas nije štrajk već obustava rada. Sam razlog obustave je drugačiji, nije ovo štrajk. Teško je jer su deca potpuno neupotrebljiva, a ja radim u gimnaziji. Svi su toliko potrešeni, učinioca je posle odmora najglasnije mesto na svetu, a sada uđete kad ono muk, svi sede na svojim mestima. Mi smo juče uglavnom razgovarali o svemu što se desilo. Neko je želeo da razgovara, a bilo je dece koja nisu mogla više da slušaju i pričaju već su želela da imaju nastavu. Mi smo se dogovorili da pratimo decu, ono kako se oni osećaju. Neki su želeli da pričaju, drugi da skrenu misli. Slušali smo njih i tako smo se ponašali. Iako su oni veliki i zreliji od osnovaca, vrlo jasno su pokazali da su se uplašili za sebe, da se ne osećaju bezbedno, neke devojčice su plakale. Deca su otvorena, hoće da razgovaraju, to je kao neka grupna terapija. S druge strane, roditelji su izbezumljeni. Vide dete koje stavlja ranac na leđa i kaže: Ćao vidimo se, a prva pomisao roditelja je: Valjda se vidimo. Niko nije pametan šta je najbolje. Niko ne zna", rekla je Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Mala matura - kome su sada važne ocene?

Filipović je kazao da završni ispit mora da održi.

"Osnovno obrazovanje je obavezno. Prema Zakonu završni ispit dokaz je da je završeno osnovno obrazovanje. Da li će se menjati nešto u kalendaru ne zna se. Ako bi se to desilo, mora da se donese mnogo mera i izmene pravilnika koje bi eventualno dovele do neke promene", istakao je.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

(MONDO/K1 Uranak)