Stil

ŠTA STOJI IZA PLAVE HALJINE KOJU JE NOSILA PRVA DAMA CRNE GORE: Dizajnerka za MONDO otkriva - ima veze i sa himnom!

Autor Tamara Veličković

Nova prva dama Crne Gore blistala je na ceremoniji inauguracije u Skupštini Crne Gore!

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je u subotu zakletvu i stupio na dužnost predsednika države. Ceremonija inauguracije održana je u Skupštini Crne Gore, na kojoj su prisustvovali brojni visoki zvaničnici iz regiona i sveta. Ipak, niko nije skidao pogled sa prve dame, Milene Milatović.

Supruga novog predsednika Crne Gore je za svečanu priliku obukla elegantnu haljinu sa cvetom, svetloplave boje. Ovu kreaciju potpisuje dizanjerka Milena Đurđić, koja je ujedno kreirala i odelo za predsednika Milatovića. Na društvenim mrežama se nižu komentari o "savršenom izgledu" Milene Milatović, a naročito o izboru haljine koja, kako kažu, "nema grešku".

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Dizajnerka Milena Đurđić za MONDO otkriva kako je došlo do saradnje sa predsednikom Crne Gore i njegovom suprugom i šta zapravo simbolizuje haljina koju je Milena Milatović nosila.

"Desetak dana pred inauguraciju pozvali su me predsednikovi bliski saradnici sa predlogom da radim stajling za inauguraciju i kasniji večernji prijem za odabrane zvanice. Naravno da sam sa zadovoljstvom prihvatila, ali i ushićenjem pred tako odgovornim i retko važnim događajem. Predsednik Milatović i supruga Milena su mladi visoko obrazovani intelektualci, uz to Milatović se akademski i radno usavršavao, između ostalih metropola, u Londonu, Parizu, koji su i svetske modne top destinacije, te je primetna njihova upućenost u modnu umetnost i kulturu", kaže dizajnerka Milena Đurđić i ističe da su zajedničkim snagama i idejama postigli ovakvu kreaciju.

"U prezentaciji dizajnerskih rešenja vizuelnog izgleda, idejnog koncepta, koji treba da sublimira našu istoriju, naše državno trajanje, tradicionalne vrednosti i novu, savremenu, evropsku Crnu Goru, naišla sam na puno razumevanje. Naravno da su se, posebno predsednik, jer se radi o njegovoj inauguraciji, aktivno uključili u pojedinim segmentima koncepta, ali nije bilo razmišljanja, te smo se na najbolji način dogovorili oko kompletnog stajlinga", kaže Milena Đurđić.

Svetloplava boja nije slučajno izabrana.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Inspiracija je početak crnogorske himne, koja počinje: 'Oj svijetla majska zoro...'. U zori, rađanju Sunca, valeri boja dok Sunce izlazi, nebo je najčistije, sa najsjajnijom svetloplavom bojom. Plava boja je boja zdravlja, mudrosti, a haljina u nijansi svetloplave simbolizuje smirenost, stabilnost, razumevanje, mekoću... Cvet na haljini prve dame inspirisan je crnogorskom narodnom nošnjom, ali sam ga modifikovala u moderno, sa 3D efektom. Isti takvi cvetići su i detalji na rukavima. I drapiranje na haljini ima svoje značenje - novi putevi, nove vodilje ka nečem novom i veri u dobro za sve nas", otkriva dizajnerka za MONDO.

Podsetimo, Lidija Đukanović, supruga dugogodišnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i prethodnica Milene Milatović, u brojnim svečanim prilikama nosila je skupu odeću poznatih modnih kuća. Kada je novi britanski kralj Čarls III krunisan u Londonu, Lidija je nosila svilenu žutu haljinu koju potpisuje modna kuća "Valentino", a koja košta oko 10.000 evra. Takođe, na predizbornom skupu u Nikšiću nosila je skupocenu Cartier ogrlicu sa krstom i dijamantima koja košta 15.628 evra.

(MONDO)