Stil

SVADBE POD ŠATOROM SU PONOVO U MODI, ALI IMAJU JEDNU MANU: Evo šta je isplativije - cene i do 50 EVRA!

Autor Teodora Boškovski

Na velika vrata vraćaju se svadbe pod šatorom! Evo šta je isplativije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/TV Prva/screenshot

Svadba pod šatorom je stara srpska tradicija, a u novije vreme zamenile su ih slavlja u luksuznim restoranima i splavovima. Kako se čini, čuvene svadbe pod "šatrom" se ponovo vraćaju u modu.

Boško Bubanja iz udruženja "Ivent Industrije Srbije" gostujući na PRVA TV kaže da su se svadbe pod šatorom u Srbiji pravile decenijama unazad, ali je negde tokom korone to došlo danas do izražaja. Tada su mladenci u želji da ne otkazuju venčanja, pošto je bilo zabranjeno u zatvornim objektima, organizovali svoj radostan dan na otvorenom - privatnim seoskim gazdinstvima, salašima, vinarijama...

"Naravno, ima i onih pojedinaca koji žele po svaku cenu da to bude malo drugačije, u zatvorenom prostoru. To ima određene prednosti, ali i mane", objašnjava Bubanja i otkriva šta je isplativije u tom slučaju.

Pa tako, postoje one svadbe u selima i manjim mestima, gde domaćin u svojoj livadi iznajmi šator, dok u pripremi i posluženju hrane pomažu najbliži i komšije. Bubanja ističe, da je ova varijanta sigurno jeftinija nego ukoliko bi se venčanje organizovalo u nekom "ivent" prostoru.

Kolektivno venčanje "Svadba za maštanje" okupilo je ove godine rekordan broj parova.
Izvor: MONDO, Stefan Stojanović

S druge strane, kada je reč o luksuznim šatorima - sa visokim, belim kupolama  koji mladenci žele da postave na udaljenoj lokaciji, gde nema struje i ostale infrastrukture, kako ističe Bubanja iz "Ivent Industrije Srbije", onda je tada potrebna veća organizacija ljudi, pa samim tim i trošak. Takođe, treba uzeti u obzir i da vremenske (ne)prilike mogu da pokvare slavlje ukoliko je svadba napolju.

"Mi u organizaciji događaja kažemo da je svadba na otvorenom lepa samo u američkim filmovima i na slikama, a gosti i mladenci znaju kada dođu kako to izgleda. Da bi svadba bila napolju ne sme da bude ni previše vruće, a ne sme da bude ni previše hladno, jer mnogo ljudi će se brzo razići", objašnjava Bubanja i dodaje da je najidealnije rešenje da se koktel dobrodošlice i venčanje obavi napolju, a da se ključni deo obavi u profesionalnom objektu gde postoji klimatizacija.

Za kraj, Bubanja dodaje da se cene u Srbiji po osobi kreću od 25 pa naviše (28, 30 i 35 evra), dok se u Beogradu kreće od 40 evra pa naviše. Kada je reč o hotelima cena po osobi iznosi od 80 evra i više u nekim luksuznim mestima.

(MONDO)