Stil

NAJČEŠĆA GREŠKA ZBOG KOJE SRBI IZGLEDAJU JEFTINO I STAROMODNO: Pogledajte ormar - "Misliće da svaki dan nosite ISTO"

Autor Tamara Veličković

Koje greške pravimo kada je oblačenje u pitanju i šta treba da imamo u garderoberu, otkrila je modna kreatorka Suzana Perić.

Izvor: Shutterstock.com/Luca Ponti/Prva TV/Printscreen

Koliko se moda u Srbiji promenila? Na kakvom smo glasu kada je oblačenje u pitanju i gde najviše grešimo? Postoje modni komadi koje svako od nas treba da ima u garderoberu, ističe modna kreatorka Suzana Perić. Gostujući u "Jutru" na Prvoj otkrila je kojim izborom odajemo utisak kakav na treba, zašto su muškarci u velikoj meri u Srbiji poboljšali modni stil i kakve materijale treba da biramo.

"Mislim da sada, nakon 29 godina intenzivnog rada u modi, mogu da kažem da je srpska moda u poslednjih 7-8 godina postigla enormne rezultate. Ne samo da se naši kreatori pojavljuju na svim svetskim manifestacijama, nego se pokazao i kvalitet. Sve više svetskih zvezda želi naše kreatore. Kad sam počinjala, to je bilo strašno. Nije moglo da piše 'Made in Serbia', bilo te je sramota. Ja sam tada bila plasirana u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Na početku moje karijere snabdevali smo 45 objekata koje sam morala da obustavim, jer nisam imala mogućnost da izvozim iz svoje zemlje. Danas sa ponosom predstavljam Srbiju, pa tek onda brend", rekla je Suzana Perić i istakla da su modni komadi kreatora daleko kvalitetniji od onih koje kupujemo u buticima.

"Moram da se pohvalim i da kažem da su voditeljke među prvima koje kupuju i nose naše brendove. Narod mora da dobije malo više svest o tome da ovo što mi proizvodimo, ne samo da je bolje zbog kreativnosti, nego i zbog kvaliteta. Napravljeno je deset minuta od same kreacije. Svest mora da se proširi", rekla je modna kreatorka.

Na pitanje kako ocenjuje modni stil Srba, Suzana Perić je odgovorila:

"Srbi se odlično oblače. U jednom periodu smo miksovali dosta toga, trčali smo da kupimo sto jeftinih brendova, da stavimo na sebe sve što je trend, ali to izabalansiralo posle korone. Sada, kad izađemo u grad, ne znamo gde pre da gledamo. Nema toliko enormnih odskakanja, pogotovo muški svet. Oni se oblače jako dobro, tačno se zna razlika u dres kodovima. Ni na estradi nema toliko promašaja, jednostavno je dobro", rekla je Suzana Perić i otkrila gde grešimo:

"Obavezno je da imamo različite kombinacije i da znamo šta je za jutro, popodne, veče. Moramo da imamo neku razliku, nije moguće da imate istu kombinaciju preko dana i uveče. Treba da imamo osnovnu belu košulju, sa kragnom, bez rukava, dva, tri odela koje možemo da kombinujemo, a svaka žena mora da ima suknju ispod kolena - crnu, bež i pink ili narandžastu boju. Ako nam je ormar samo crn i teget, izgledaćemo kao da smo svaki dan isto obučeni. Treba da budete autentični", savetovala je modna kreatorka.

Nije važno da li je poliester ili svila, istakla je Suzana Perić i objasnila zašto.

"Ovo što ću sada reći čista je istina. Nekada izrada poliestera košta identično, čak i više nego sama svila. Svila ili prirodni materijal ima svoju težinu i eleganciju, ali i svoje nedostatke. Gužva se, više se znojimo, nema pad kakav treba. Važno je da se prilagodi dizajn. Bitno je da je dobar sastav, ali za haljinu je najbolja kombinacija svega", rekla je modna kreatorka i dodala:

"Mi u Srbiji definitivno volimo asimetriju. Poštujem, ali lično ne volim. Naše žene od 40 godina pa naviše najviše vole to, mlade devojke vole naglašenu siluetu, nabore, a od 30 ka 40 vole 'Keri Bredšo' haljine. Ekstremna ramena su jako popularna, naše Srpkinje to mogu da iznesu. Naše žene jesu autentične", kaže Suzana Perić.

(MONDO)