SULUDO

ZAR VI NE BISTE ODBILI OVO KUMSTVO?! ON SE NALJUTIO I BLOKIRAO ME! Svi ga podržali zbog razloga - "Potpuno opravdano"

Autor Tamara Veličković

Nakon što je objasnio razlog zbog kojeg je odbio da krsti dete svog prijatelja, svi su ga podržali.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U srpskoj narodnoj tradiciji kumstvo zauzima istaknuto mesto, a tako se ono poima i unutar Srpske pravoslavne crkve. Činjenica je da u narodu postoje brojna sujeverja kada je kumstvo u pitanju, naročito teorija da ne sme da se odbije ni po koju cenu. Jednom prilikom smo pisali o Kragujevčaninu koji je objasnio kad treba odbiti kumstvo, a ovoga puta isto je učinio jedan anonimni muškarac.

On je na Reditu objasnio da ga je prijatelj nazvao sebičnim jer je, zbog suludih zahteva, odbio da bude kršteni kum njegovom detetu. Kao i svako drugi, bio je srećan jer je prijatelj baš njega odbarao, ali sve se ugasilo onog momenta kada je dobio kovertu. U njoj se nalazio ugovor i spisak zahteva.

Ispričao je da su on i njegova supruga pre devet godina upoznali drugi par, sa kojim su se brzo sprijatelji. Nije ga začudilo to što je prijatelj baš njega odabrao, s obzirom na to da su godinama nerazdvojni. Ipak, među mnogobrojnim zahtevima pisao je da on mora da se krsti i postane katolik, kao i da detetu da 18.000 funti, odnosno oko 20.000 evra!

Na Reditu je napisao i da su njegova supruga i supruga njegovog prijatelja obe sa Filipina, kao i da on nema nikoga iz svoje porodice, zbog čega je sada shvatio da on nije imao koga drugog da zove za kuma. "Pristao sam, a sutradan mi je ostavio fasciklu sa pravnim ugovorom koji je trebalo da potpišem", ispričao je, a od njega se tražilo i da prisustvuje svakom katoličkom događaju kojem dete prisustvuje, poput krštenja, ispovedi, hrizme i sličnog.

Prijatelj je rekao da bi morao da razmisli o tome da postane katolik, da daje detetu najmanje 500 evra za svaki od tih događaja, za svaki rođendan i Božić, a od njega se očekuje i da do 18. rođendana deteta za njegovo školovanje skupi oko oko 20.000 evra. "Ostatak će, pisalo je, osigurati roditelji. Ozbiljno?!", napisao je.

Ipak, kada je nazvao svog prijatelja i objasnio mu da ugovor ne može da potpiše jer je prezahtevan, on se naljutio, rekao mu da je sebičan i blokirao njegov broj i mejl. Njegova supruga takođe. "Nema veze, ja se ne ljutim, samo ne vidim kako sam ja sebičan, a on ne?", zaključio je.

(MONDO)