Stil

UŠAO U ISTORIJU KAO NAJBOLJI SVIH VREMENA, A OVIH 10 STVARI VAM SAVETUJE ZA USPEH: Novak Đoković - "Porodica mi je sve"

Autor Branka Bajić

Deset pitanja i odgovora Novaka Đokovića o uspesima i padovima u karijeri, motivaciji i istrajnosti - na dan kada je osvojio 23. grend slem titulu.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je današnjom pobedom na Rolan Garosu ušao u istoriju! Svet bruji o nepokolebljivom srpskom teniseru koji je 11. juna 2023. ispisao istorijski momenat u Parizu i ostvario ono što nijedan teniser pre njega nije, osvojivši 23. grend slem titulu pobedivši Kaspera Ruda 3:0 u setovima. Dok Novak puni svetske i domaće naslovnice, donosimo deset njegovih odgovora na temu uspeha.

1. Kako delite svoje uspehe sa onima koji su oko vas?

Dajem sve od sebe da ne dozvolim da me uspeh promeni i udalji od stvari u životu koje su mi najvažnije: moje porodice i prijatelja. Moj uspeh na terenu doneo nam je fantastičan život i svi smo jako zahvalni i drago nam je što možemo uživati ​​u njemu u zdravlju i miru. Svoj uspeh pokušavam da podelim s onim ljudima koji su uz mene od samog početka.

2. Tri glavna saveta koja biste dali deci koja sanjaju da postanu vrhunski sportisti? Šta biste im rekli, koja je "tajna uspeha"?

Dok jurite poene na terenu, ne zaboravite da se izgradite kao ljudsko biće. Život sportista je predivan i pun avantura, ali ne traje večno. U deliću sekunde obična povreda može da prekine ili završi karijeru. Zato je važno da rastete u svakom aspektu svog života i ulažete u svoje znanje i samopouzdanje van terena. Biti šampion znači savladati i posao i privatan život, a to nije uvek lako. Uvek sam u potrazi za novim saznanjima, novom inspiracijom.

3. Na koji način je vaš karakter oblikovao život profesionalnog tenisera i kako nastavljate da uspevati i napredujete pod gotovo neljudskim pritiskom?

Verujem da me to učinilo otpornim. Nikada ne odustajem i kada nešto obećam, toga se i držim. Dosledan sam i uporan.

4. Koje su dve stvari koje čovek može učiniti kako bi smanjio stres? Šta činite da ostanete fokusirani?

Mislim da mi je najviše pomoglo to što sam naučio da gledam stvari s pozitivne strane i tražim greške u sebi, a ne da krivim druge i tražim izgovore. Ja kontrolišem sebe i svoje postupke i fokusiram se na to da budem bolji u svakom mogućem pogledu. Kad je stresno, podsećam sebe da je potrebno da se fokusiram samo na sledeći trenutak i da počnem s malim stvarima kako bih savladao veliki problem. Ne tražim samopouzdanje u pobedi, nego u snazi ​​svog karaktera.

5. Kako se motivišete da izdržite intenzitet treninga i vežbanje iz dana u dan?

Uvek postoje dobri i loši dani. Ponekad je lakše proći kroz bol, a ponekad je teže. Srećan sam što imam svoju porodicu i tim koji putuju sa mnom i podržavaju me kada stvari postanu teške. Oni su moja najveća inspiracija i njihova ljubav prema meni čini me jačom.

6. Koji je vaš savet onima koji ne uspevaju?

Pa šta ako niste uspeli? Niko nije uspeo, a da pre toga nije naučio da padne. I pod tim ne mislim na lak pad. Zato idite napred bez obzira na sve, snažno padnite na nos, a onda ustanite i nastavite napred i opet padite i opet odskočite. I tada ćete pobediti. Nastavite i stanite čvrsto na svoje noge.

7. Kako zadržavate veru u sebe u najtežim situacijama?

Nema tajne formule. Svako je drugačiji. Za mene je korisno da razmišljam o putu kojim sam išao sve godine borbe i koliko je vredelo proći kroz sva teška vremena da bih bio tu gde sam sada.

8. Konstantni uspeh zahteva neverovatnu fizičku sposobnost, ali to nije dovoljno da budete bolji od svih ostalih. Često govorite o tome da je važno imati i neverovatan način razmišljanja i učiniti ga svojim saveznikom u uspehu. Šta taj način razmišljanja uključuje i kakvu ulogu imaju destruktivna uverenja u uspehu sportiste?

Previše razmišljanja zapravo ne pomaže. Najbolji umovi su bistri umovi. Pronalaženje formule uspeha gotovo je lavirint bez kraja. Mora biti jednostavno. Mora biti jasno. Mora uključivati ​​puno rada. Morate biti instinktivni. Morate to osetiti svojim telom; um treba da bude gotovo prazan. U suprotnom, pojavljuju se sumnje. I strah. Morate naučiti da ostanete fokusirani i da blokirate strah i sumnju.

9. Koje pitanje postavljate sebi svakog dana?

Radi se o tome da budem zahvalan i da postavim sebi ovo jednostavno pitanje: "Koliko sam srećan što sam na ovom putovanju sa svojom porodicom i voljenima?"

10. Koja je vaša vizija uspešnog života?

Moja vizija uspešnog života je biti zdrav i srećan sa svojom porodicom. Sve što zatim dolazi u vašem profesionalnom životu samo je bonus i prirodna nadogradnja koja sledi nakon sreće i inspiracije koju pronalazite u svom domu. 

(MONDO/novakdjokovicfoundation.org)