Stil

SAMO OVOLIKO JE DOVOLJNO DA SE AUTO PREGREJE NA SUNCU! Decu i životinje nikako ne ostavljajte u njemu - NI NA SEKUND

Autor Teodora Boškovski

Evo za koliko vremena se auto pregreje na suncu i postaje smrtonosan...

Izvor: Shutterstock

Dešava se da ljudi u automobilima zaboravljaju decu i ljubimce, a posledice mogu da budu fatalne, pogotovo ako su napolju paklene vrućine.

Pre samo dve nedelje u Sloveniji je dete na ovaj način stradalo u vozilu. Isto se dogodilo početkom prošlog meseca u Italiji. Izgleda da nikada neće biti dovoljno ponavljati - ako je automobil parkiran na suncu sa spoljnom temperaturom od samo 24 stepeni Celzijusa, temperatura u vozilu (sa zatvorenim prozorima) može da dostigne 38 stepeni Celzijusa za samo 10 minuta. Ako automobil stoji na suncu 30 minuta, temperatura će porasti na 50 stepeni Celzijusa.

Na delovima unutrašnjosti vozila, koji su direktno na suncu, posle nekog vremena temepratura može da dostigne neverovatnih 80 stepeni. Zato je jasno da automobil na suncu nije mesto gde treba ostavljati decu ili životinje, čak i ako mislite da to radite samo na kratko. Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dečjeg tela, telo deteta se zagreva tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Visoka spoljna temperatura u veoma kratkom vremenu može da dovede do povećanja telesne temperature i toplotnog udara kod dece. Samo 15 minuta boravka u pregrejanom automobilu može da prouzrokuje oštećenje mozga i bubrega.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)