Otkup 45 miliona $

ODVELI SU ME U PUSTINJU I UPERILI PIŠTOLJ U GLAVU – SVE SU IH POBILI: Žena koju su oteli pirati je na "TERAPIJI UŽASA"

Autor Maja Gašić

Ispovest žene koja se bavila humanitarnim radom, Džesike Bjukenen, koju su kidnapovali pirati i njena borba da nakon tri meseca pakla povrati zdravlje.

Izvor: Coutresy of Jessica Buchan

Ako mislite da pirati postoje samo u knjigama za decu i Diznijevim filmovima, budite sigurni da ste u zabludi. Pirata ima čak i u Srbiji! A Džesika Bjukenen je na svojoj koži osetila šta znači kada se nađeš u njihovim "kandžama". Ovu humanitarku iz SAD je 2011. grupa somalijskih pirata kidnapovala i pod pretnjom pištolja držala u zatočeništvu 93 dana zbog otkupnine, dok su je sve to vreme izgladnjivali, terorisali i zlostavljali. Nakon nešto više od tri meseca spasio je tim mornaričkih foka, a Džesika je svoju mučnu priču ispričala u za Njujork Tajms 2014.

Kako je sve počelo?

Književnica i motivaciona govornica je bila u Somaliji gde je radila kao savetnik za obrazovanje za međunarodnu humanitarnu organizaciju, podižući svest o tome kako da se izbegnu nagazne mine. Iako svesna opasnosti, otputovala je u "manje bezbedan" deo zemlje na obuku. O tome da je znala u šta se upušta, svedoči i što je mužu Eriku, koji se takođe bavio humanitarnim radom, rekla pre odlaska da se nada da neće biti kidnapovana.

Erik je bio nervozan zbog njenog odlaska, nekako je slutio da se njeno "putešestvije" neće dobro završiti. Iako je bila atraktivna plavuša, otmica nije imala nikakve veze sa njenim izgledom. Njeno samo prisustvo i činjenica da je "strankinja iz bogate Amerike" učinilo ju je metom.

Da su Erikovi strahovi bili opravdani potvrđuje i to što je samo između 2010. i 2015. bilo 358 napada pirata u vodama kod Somalije. Dok je putovala kopnom, a ne vodom, teroristi su i dalje predstavljali veliku pretnju.

Ubrzo se ostvarila njena najgora noćna mora - Džesika se našla u konvoju okruženom naoružanim otmičarima. Sa teroristima je radila osoba kojoj su verovali da ih preveze na sledeću lokaciju.

"Okružilo me je do 30 ljudi naoružanih mitraljezima i pištoljima koji su bili upereni u mene. Nisam znala da li će me ubiti, silovati, prodati ili pustiti na slobodu", ispričala Bjukenenova. "Vrištali su mi u lice, uperili oružje u glavu i pretili da će me prodati islamskim ekstremistima. To je bio najstrašniji teror koji sam doživela."

Presudni trenutak 

Kada su je izvukli iz kola i vozili u "zatočeništvo", Džesika kaže da je znala da će joj se život promeniti zauvek.

"Šta mi se motalo po glavi? Da ništa od ovog trenutka više nikada neće biti isto."

Sledećih nekoliko dana bila su čisto magnovenje, scene kao iz filmova. 

"Nismo znali ko su ili šta žele, niti šta će da urade sa nama", ispričala je. "Neprestano smo bili zlostavljani i terorisani. Na sve smo pristajali samo da bismo ostali živi."

Pogledajte kako je Džesika Bjukenen izgledala u vreme otmice, a i kasnije.

Džesika je ispričala i da je na obuci naučila da ako uspeš da ostaneš živ tokom prvih 48 sati, imaš dobre šanse da preživiš.

"Držala sam pognutu glavu i radila šta su mi rekli. Prva noć je bila najstrašnija jer su me odveli u pustinju da bi me, kako sam u tom trenutku bila ubeđena, pogubili." Ispostavilo se da njeni otmičari nisu imali nameru da je ubiju jer su tražili 45 miliona dolara za otkup.

Božić u zatočeništvu

Dugi, zastrašujući dani i noći koje je provela kao talac praktično su se vukli, tri meseca su delovali kao godina. U zatočeništvu je dočekala i Božić. Začudo, Bjukenenova kaže da nikada nije izgubila veru da će se izvući živa - čak i kada je obolela od bolne infekcije urinarnog trakta, što je uzrokovalo da bubrezi počnu da joj otkazuju.

"Znala sam da ako dozvolim sebi da osetim očaj, to je rupa iz koje se nikada neću izvući", ispričala je. "Samo sam se usredsredila na to da se vratim svom mužu. Gubitak nade jednostavno nije bila opcija za mene."

Dok je Džesika bila u zatočeništvu, Erik je sedeo kod kuće u jednom drugačijem vidu pakla, bez ideje i informacija kada će se - i da li će se uopšte – njegova žena vratiti.

Dramatično spasavanje

Taj dan je na kraju došao.

"Bilo je to kao scena iz filma. Desila se masovna pucnjava u kojoj je ubijeno svih devet muškaraca koji su me čuvali. Čula sam glas koji na engleskom, sa američkim akcentom, izgovara moje ime i predstavlja se kao vojnik. Bila sam u šoku"

Elitnu jedinicu specijalnih snaga mornaričkih foka (najpoznatiju po ubistvu Osame bin Ladena) činila su 24 muškarca koje je, da bi je spasili, u Somaliju poslao tadašnji predsednik Barak Obama.

Poremećaji i lečenje

Od tada je prošlo više od deset godina, a Džesika koja se još uvek bori sa anksioznošću i  PTSP-om, a vid terapije koja joj pomaže da preboli ovo jezivo iskustvo jeste posao kojim se sada bavi. Postala je motivacioni govornik, a pripovedanje o ličnom iskustvu, unutrašnjim borbama i snazi koju je morala da otkrije u sebi, ne pomaže samo njoj, već i motiviše druge da se uhvate u koštac sa ličnim problemima. 

"Verujem da sam dobila drugu šansu za život i dajem sve od sebe da iskoristim poklone i prilike koje su mi date da to otplatim", objašnjava ona. "Svakog jutra se budim sa nadom da  će moje iskustvo pomoći nekome, da ću napraviti razliku."

Džesika, koja je u međuvremenu postala mama, od strane Njuzvika je proglašena za jednu od "150 žena koje će uzdrmati svet", a dokumentarac o njenom iskustvu bio je jedan od najgledanijih u kategoriji 60-minutnih emisija do današnjeg dana.

"Ne kajem se što sam otišla tamo, jer je posao koji sam radila veoma važan. Lekcije koje sam naučila i osoba koja sam postala, ne bi se desile da nije bilo kidnapovanja", zaključla je Džesika.

BONUS VIDEO:

(MONDO)