KARIJERA

10 NAJBOLJIH SAVETA ZA USPEH KOJE SVAKO MOŽE DA PRIMENI! Malo poznate tajne MILIJARDERA, caka je u "sitnicama"

Autor Tamara Veličković

Saveti za uspeh su ponekad jednostavniji nego što mislimo - donosimo vam top 10!

Izvor: Profimedia/YouTube/Printscreen/conanShow

Svi bismo voleli da znamo tajnu uspeha, a činjenica je da danas postoje mnogobrojni podkasti u kojima možemo da čujemo priče najuspešnijih, njihova iskustva, trnovit put i savete. Stručnjaci kažu da saveti za uspeh zavise od toga u kojoj se fazi nalazite: da li tek počinjete svoju karijeru, da li želite da promenite profesiju ili da jednostavno unapredite lično zadovoljstvo. Ipak, postoje saveti koji mogu da se koriste u bilo kojoj fazi. Ovo su top 10 koje svako može da primeni:

Naučite nove stvari

Kada tek počinjete svoju karijeru, imate mnogo toga da naučite o svom poslu i svojoj industriji. Ipak, postoji jedna tajna: čak i kada ste savladali posao ili vas smatraju iskusnim profesionalcem, nastavite da učite nove stvari! Učenje novih stvari održava vaš um aktivnim i angažovanim, što znači da posao ne može da postane monotonija, a to je od ključne važnosti za dalji napredak. Možda ćete naučiti kako da budete još bolji u svom poslu pomoću novih tehnika ili dodatne edukacije, a rad na sebi vašu karijeru može da odvede u pravac o kome niste ni sanjali!

Pazite na društvene mreže

Bilo da se radi o traženju novog posla ili saveta, vaša društvena mreža pomaže vašoj karijeri na mnogo načina. Zbog toga je izuzetno važno kako se predstavljate na društvenoj mreži, naročito jer će u današnje vreme mnogi poslodavci želeti da vide kako izgleda vaš profil. Osim toga, povezivanje sa drugim ljudima može da vam pomogne u ličnom napredovanju. Jednostavne stvari, kao što su čestitanje nekome na novom poslu, lajk ili objava na LinkedIn-u su gestovi koji jačaju i podržavaju vaše virtuelne kontakte. I vremenom, o društvenoj mreži ćete razmišljati kao o snažnoj karici u lancu koja će vas sutra podržati.

Vodite računa o sebi

Kada provedete 40 ili više sati nedeljno na poslu, lako može da se desi da zapostavite privatni život. Ukoliko je vaš život posvećen isključivo poslu, velika je verovatnoća da vaša karijera pati. Briga o sebi više se odnosi na ravnotežu između posla i privatnog života, a verovali ili ne, balans igra važnu ulogu u vašoj karijeri. To takođe znači da vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ako je sve što radite samo i isključivo posao, verovatno ne donosite dobre izbore kada je u pitanju ishrana, vežbanje i slobodno vreme za lični život. Odvojite vreme i prostor za svoje fizičke i emocionalne potrebe.

Tražite povratne informacije

Prilično je uobičajena pojava da se povratne informacije izjednače sa "negativnim kritikama". Ipak, postoji jedna caka na koju mnogi zaboravljaju: ako povratne informacije preformulišete kao "šansu da naučite i rastete", uspećete u svojoj karijeri na načine na koje nikada niste mislili da možete. Povratne informacije su češće prilika za poboljšanje. Pogrešni koraci mogu da budu naši najveći trenuci učenja jer nam omogućavaju da sledeći put budemo bolji. Dakle, umesto da se plašite povratnih informacija, pozdravite ih ljubazno i čak ih potražite!

Zatražite pomoć

Nemojte se plašiti da tražite pomoć. Bilo da vam je potrebna dodatna pomoć na projektu, pojašnjenje uputstava ili jednostavno niste sigurni kako da obavite određeni zadatak, traženje pomoći nije znak slabosti. Naprotiv, traženje pomoći je hrabro priznanje da ne znate sve i da ste voljni da naučite!

Izvucite nešto iz lošeg iskustva

Možda nećete osećati strast prema svakom poslu koji imate, a neki vam možda uopšte i ne odgovaraju. Ipak, to ne znači da nešto radite uzaludno, da ne možete ili nećete ništa izvući iz iskustva. Bilo da se radi o šefu koji ne komunicira sa vama ili o toksičnom radnom mestu, postoje stvari koje možete da naučite o poslu, kompaniji i svojoj industriji. Potrudite se da upijete sve korisno što možete i iskoristite to znanje u svojoj sledećoj ulozi.

Govorite glasnije

Iako možete mnogo da naučite kada koristite svoje veštine aktivnog slušanja, tišina nije uvek dobra kada je u pitanju vaša karijera! Bilo da se radi o otkrivanju ključnih detalja o nekoj temi ili o osetljivoj situaciji, progovorite kada situacija to i zahteva. Bolje je da postavljate pitanja koja će vam dati jasnu viziju, nego da ćutite i stvarate neprijatan razgovor.

Nađite mentora

Povezivanje sa nekim iskusnijim od vas u kompaniji ili vašoj oblasti je mudar potez u karijeri. Razmislite o tome da je zamolite da bude vaš mentor. Mentor može da vam pomogne da odredite pravac kada se nađete pred teškim izazovom, jer su se verovatno mnogi pre vas suočili sa sličnom situacijom. Oni takođe mogu da vam pomognu da shvatite kako da dođete do sledeće stepenice na lestvici karijere.

Napravite i pregledajte svoj plan

Bez obzira gde se nalazite na svom putu karijere, trebalo bi da imate plan koji vas vodi. Može vam pomoći da odlučite, ne samo gde želite da idete, već i šta treba da uradite da biste tamo stigli. Ipak, plan karijere nije dovoljan. Morate redovno da ga gledate. Jednom godišnje pregledajte svoj plan i procenite gde ste bili i gde ste sada. Zapitajte se koliko ste napredovali ka svojim ciljevima u karijeri, šta još želite ili treba da uradite, da li postavljeni plan karijere i dalje odgovara vašem životu ili ga morate prilagoditi. Česta se dešava da budemo previše samokritični, zaboravljujući na to koliko smo zapravo napredovali.

Održavajte CV ažurnim

Pošto nikada ne znate kada će vam nova prilika pokucati na vrata, budite ažurni. Jednom godišnje, dodajte novi angažman i izbrišite staro iz svog CV-ja. Na primer, zapitajte se da li ste u poslednjih godinu dana dobili neke sertifikate ili završili neki dodatni kurs.

BONUS VIDEO:

(MONDO)