TEST

PROMENILA SAM SAMO JEDNU STAVKU U CV-U JER SU ME STALNO ODBIJALI: Sad svi hoće da me zaposle, a meni dođe da plačem

Autor Tamara Veličković

Odlučila je da napravi mali test.

Izvor: Shutterstock/fizkes

Kada je shvatila da nikako ne može da se zaposli, odlučila je da sprovede eksperiment. Nakon mnogobrojnih razgovora za posao, poslodavci bi je odbijali, a onda je u jednom trenutku shvatila zašto. Uvidela je da je žrtva diskriminacije. Njen najveći problem za posao bio je taj što je - žena. Kako bi proverila da li greši, napravila je izmenu u radnoj biografiji - počela je da se predstavlja kao muškarac.

"Imam četiri godine iskustva u zaštiti kompujterskih sistema i pokušavam da promenim kompaniju. Stalno šaljem propratna pisma i biografiju, ali bez željenog odgovora", kaže 37-godišnja žena koja je i više nego dovoljno kvalifikovana. Prema njenim rečima, najčešće odgovore koje je dobijala jeste da je prestara i da u kompaniji rade samo muškarci, što bi bilo nezgodno okruženje za nju.

Kada je izmenila CV, pored toga što je sebe predstavila kao muškarca, odlučila je da navede samo četvorogodišnje iskustvo. Obrisala je sertifikate i druga dodatna dostignuća. "Skoro sve kompanije su pozvale tu osobu koju sam predstavila u svom lažnom CV-ju", rekla je. Kako bi dokazala da je njen eskperiment uspeo i da je bila diskriminisana zato što je žena, instalirala je i aplikaciju za modifikaciju glasa kako bi zvučala kao muškarac kad je pozovu.

Prema studiji koju je sproveo Istraživački centar "Pew", četiri od deset žena kaže da su se suočile sa diskriminacijom na poslu. Takođe, žene četiri puta češće nego muškarci kažu da su tretirane kao da nisu kompetentne zbog svog pola, a tri puta je veća verovatnoća da će reći da su iskusile sitnije uvrede na poslu nego što je to slučaj kod muškaraca. Kada je u pitanju jaz u platama između muškaraca i žena, 25 odsto zaposlenih žena kaže da zarađuju manje od muškaraca koji rade isti posao, dok samo pet odsto zaposlenih muškaraca kaže da zarađuje manje od koleginice.

BONUS VIDEO:

(MONDO)