Stil

ZAŠTO SVI TRAŽE PRSLUKE OD 50€?! Oborili rekord - kod bubrega imaju caku za preživljavanje PAKLENIH VRUĆINA!

Autor Tamara Veličković

Novo sredstvo za preživljavanje letnjih temperatura - prsluci sa ventilatorima!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/amazon.co.jp/printscreen

Klimatske promene učinile su da leto bude nesnosno. Temperature ne opadaju ni tokom noći, ni posle kiša, zbog čega je najtoplije doba sve teže podnositi. U Japanu ponovo raste broj inovacija. Nakon maski za lice koje štite od sunca, specijalnih krpica za brisanje znoja koje su natopljene tečnošću koja snažno rashlađuje kožu, kao i mini rashladnih jastuka za vrat, stiže još jedan novitet.

Reč je o prslucima koji u visini bubrega sadrže dva ventilatora. Njih napaja velika baterija smeštena u visini pojasa, koja omogućava hlađenje u trajanju od više sati. Prsluci su dizajnirani tako da usmere vazdušne struje koje proizvode ventilatori nagore, prema vratu i oko torzoa i da dobro prijanjaju kako ne bi došlo do smanjivanja rashladnog efekta. Reklamiraju se kao radna odeća koja umanjuje temperaturu koja se oseća na koži i do 12 stepeni.

Izvor: amazon.co.jp/printscreen

Ovi prsluci su, pre svega, namenjeni građevinskim radnicima, koji leti moraju da provode mnogo vremena na otvorenom. Ipak, oni postaju sve popularniji i među drugim profesijama i slojevima stanovništva. Usvojili su ih redari i čuvari, turistički vodiči i prevodioci, pa i drugi građani, koji ih koriste pri odlasku na piknik, utakmice ili obilasku turističkih atrakcija.

Izvor: amazon.co.jp/printscreen

Prave se od poliestera i premazani su supstancama koje drastično umanju prodor UV zraka, a mogu da se peru u mašinama, nakon što se uklone ventilatori i električne komponente. Cene prsluka variraju u zavisnosti od kapaciteta baterije koja napaja ventilatore, a koji se ulažu u leđne džepove s otvorima na spolja, snage ventilatora i ukupne težine, pri čemu su skuplji modeli oni koji su lakši. Obično koštaju između 50 i 80 evra. Da li biste ih nosili?

BONUS VIDEO:

(MONDO)