Obratite pažnju

NOVI TRIK KOJI MOŽE DA VAM UPROPASTI RAZGOVOR ZA POSAO! Ako ste seli na stolicu koja se klati, TESTIRAJU vas!

Autor Tamara Veličković

Kako biste postupili ako bi vam se stolica neprestano klimala tokom razgovora za posao?

Izvor: Shutterstock/fizkes

Kako bi uspeli da naprave najuži krug kandidata, mnogi poslodavci imaju raznorazne trikove kojima testiraju potencijalne zaposlene. Jedan od njih je trik sa kafom, koji nema veze sa znanjem i sposobnošću, već otkriva da li bi se kandidat uklopio u kolektiv. Još jedan test, koji naročito koriste čelnici velikih kompanija, traži od osobe da mirno sedi na stolici koja se klima.

Ideja je da se kandidat uznemiri tokom razgovora za posao, a na kraju se vidi da li je dovoljno hrabar da zatraži drugu stolicu. "Moj brat je bio u ROTC-ju (program za obuku oficira Oružanih snaga SAD-a) i ispričao mi je ovu priču. Kandidat za školu ROTC za nuklearnu energiju sedeo bi na stolici ispred stola službenika koji ga je ispitivao. U sobi je bila i druga, slična stolica koja je bila sa strane. Stolica ispred radnog stola na kojoj je kandidat sedeo, imala je jednu skraćenu nogaru, tako da bi se osoba koja je sedela na stolici klimala tokom intervjua", ispričao je jedan čovek i dodao:

"Ovim testom hteli su da vide hoće li kandidat biti dovoljno hrabar da na trenutak prekine razgovor i zatraži da zameni svoju stolicu za drugu", otkrio je. Podsetimo i na pitanje zbog kojeg se najčešće "pada" na razgovoru za posao, a koje je detaljno obrazložio Vilijam Vanderblomen, izvršni direktor kompanije za traženje izvršnih direktora.

Ono glasi "Recite mi nešto o sebi", a predstavlja odličnu priliku da se ostavi snažan prvi utisak na menadžera za zapošljavanje, dodaje Vanderbloemen. Vaš odgovor na ovo pitanje bi trebalo da bude mini test koji ističe jednu od vaših prednosti, relevantno prošlo iskustvo i zašto ste uzbuđeni zbog ovog posla. Pročitajte i kako izgleda najbolji odgovor na ovo pitanje!

BONUS VIDEO:

(MONDO)