Rasprava

"JA TAKVE ŽENE IZBEGAVAM, TO JE STVAR PONOSA!" Srbi otkrivaju kako se dele RAČUNI u vezi - nemački princip i MIRNA BAČKA

Autor Teodora Boškovski

Srbi pokrenuli raspravu o tome ko treba plaćati račune u vezi.

Izvor: Shutterstock/Reddit/screenshot

Plaćanje računa je večita dilema koja muči mnoge Srbe. Da li je muškarac taj koji treba uvek da odreši kesu, ili je danas plaćanje ceha u resotranu ili kafiću po pola postalo opšte prihvaćeno. Nedavno je jedan Srbin pokrenuo raspravu upravo na ovu temu. 

"Moje je mišljenje da, u principu, plaća onaj koji zove, ali bih ipak bio džentlmen, i u većini sastanaka platio to piće. Zanima me šta mislite za plaćanje u vezi? Recimo, u vezi ste godinu dana, idete jednom nedeljno u restoran i ceh je u proseku oko 5.000 dinara. Dosta devojaka na TikToku (prvenstveno Ukrajinke) smatra da devojka ne treba ništa da plati, što mi je iskreno neprihvatljivo i skroz u suprotnosti sa jednakošću polova i deljenjem svega. Ako bih morao da biram, idealno bi bilo 50/50, a gornja granica da ja plaćam 2/3 izlazaka", napisao je jedan Srbin.

Mišljenja su najrazličitija, a neka nateraju na razmišljanje - u kom smeru ide naše društvo i kultura. Većina smatra da je potpuno u redu deliti račun po pola, pogotovo u uslovima kriza.

Izvor: Shutterstock/eldar nurkovic

"Dugo smo u vezi, i plaćamo kako ko stigne i ko je u tom momentu u boljoj poziciji. Na početku veze je on mnogo više plaćao, recimo 70%, dok zadnje 3 godine poprilično 50-50%, kako sam i ja dobila bolji posao i počela više zarađivati", napisala je jedna devojka, dok druga nikad nikad u životu ne bi otIšla na sastanak ako nema da plati. Kako kaže, to mi je stvar ponosa.

Neki su se osvrnuli i na kulturološke razlike, te ističu da je istočnjački mentalitet takav da muškarac plaća na dejtovima, a ne žena. S druge strane, zapadnjački mentalitet je da ili svako plaća svoj deo, ili se deli pola-pola, ili plati jednom jedna osoba a drugi put druga. Jednom momku se najviše dopada nemački princip - svako plaća šta je naručio.

"Ja takve izbegavam. Ako ti smatraš zato sto si žensko da ti moram plaćati piće, večeru.... onda imaš neke gadne probleme u glavi", dodao je jedan momak na kraju, dok se devojka kratko i jasno nadovezala rečenicom da  - Muškarci plaćaju sve!

A šta vi misliite? Ko treba da plati kada račun dođe na naplatu?

BONUS VIDEO:

 (MONDO)