Escape room

MONDO EKSKLUZIVNO POSETIO PRVI CYBERSECURITY ESCAPE ROOM U SRBIJI! Otkrivamo kako da se zaštite od PREVARA i ZABAVITE

Autor Teodora Boškovski

Da li vam se desilo da se “upecate” na neku internet prevaru, “zakačite” neki virus ili vam sumnjivo nestanu pare sa računa? Nije nemoguće niti retko, s obzirom da je 21. vek u kojem tehnologija rapidno napreduje, a kriminalci se na nove načine dovijaju kako da prevare.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako je jedan od najvažnijih izazova danas, sajber bezbednost se još uvek smatra kao nešto apstraktno - vlada mišljenje “to se meni neće desiti" ili "moji podaci nisu privlačni sajber kriminalcima”. Ukoliko i vi ovako razmišljate, u startu pravite grešku…

Samo u Srbiji 60% korisnika interneta je bilo zaraženo virusom ili zlonamernim softverom barem jednom, a 25% ne zna da li se tako nešto dogodilo. Više od 80% sajber napada uključuje ljudski faktor. Bilo da se radi o ukradenim lozinkama, phishingu ili nesvesnoj i nenamernoj grešci, ljudi igraju veliku ulogu u sajber napadima. Ekipa MONDO redakcije ekskluzivno je posetila novo mesto u glavnom gradu kako bi skrenula pažnju na ovu temu. O čemu je reč?

Na drugom spratu tržnog centra Rajićeva, A1 Srbija otvorila je prvi escape room na temu sajber bezbednosti pod nazivom "Izgubljeni IDentitet". Za posetioce biće otvoren sve do 31. marta 2024. godine od 10 do 22 h svakog dana. Najbolje od svega jeste to što je poseta najnovijem escape room-u u Beogradu potpuno besplatna, potrebno je jedino zakazivanje termina.

Ovo je prvi projekat posvećen bezbednosti na internetu koji, na interaktivan način podstiče odgovorno ponašanje i prepoznavanje lične odgovornosti koju svako od nas ima u zaštiti u digitalnom svetu. Osim zabave, prvi cybersecurity room u Srbiji sadrži i ostale bezbednosne segmente kao što su socijalni inženjering, zloupotreba bankovnih kartica, email prevare… "Izgubljeni IDentitet" zapravo predstavlja edutainment koncept koji za cilj ima da zabavu i digitalne tehnologije pretvori u edukaciju. 

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Čim uđete na prva vrata, dočekaće vas ljubazni domaćin koji će vas uputiti u sve instrukcije. Dobili smo i toki-voki u slučaju "pomoći". Pravila su jednostavna. Petru je potrebna vaša pomoć da povrati svoj izgubljeni identitet. Moraćete da aktivirate vašu maštu, upotrebite logiku i timski rad kako biste pronašli skrivene tragove, rešili niz misterija i izašli iz sobe. Na početku smo saznali da ni jedna stvar u sobu nije tu slučajno. Otvorite širom oči! Kako smo prolazili kroz sve korake, adrenalin nije ni u jednom trenutku nestao. Sat je počeo da otkucava unazad, 50, 49, 48… minuta. Igra je počela. Jedno rešenje nas je vodilo drugom. Rešavanje bezbroj lozinki, igranje slovima i brojevima, tehnološka pismenost, iskustvo iz stvarnog života, samo su neke od stvari koje će vam dobro doći u prvom cybersecurity room-u u Srbiji. Nakon svakog koraka jedva smo čekali da vidimo šta nas čeka u narednom. I mala tajna, kao i u životu, nikad se ne vraćajte na korak unazad. Možda najveći inat da ne odustanemo dao nam je "Anonimus" čiji glas se odbijao od zidove prostorije. Idemo dalje. Skrivena mesta, kompjuteri, brojevi - sve je počelo da dobija smisao. Igra nas je toliko ponela da smo "izgubili" pojam o vremenu. Ali, ne brinite! Na tabli iznad ulaznih vrata u svakom trenutku možete da "bacite pogled" na vreme. U jednom momentu kada smo pogledali na sat preostalo nam je još 10 minuta. Nismo loši za prvi put… Poslednja lozinka i ključna vrata se otvaraju. Nakon potrebne adrenalinske doze, dosta smeha, znanja, ali i sreće, uspeli smo da povratimo Petrov identitet. Cake iz kriminalističkih serija i filmova su nam u ovoj igri dobro došle. Možda će i vama!?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dobra stvar je da niste sami u svemu tome. U jednoj igri može da učestvuje od 2 do 5 osoba. Poseta ovog Escape Room-a je besplatna, a svoj termin možete da rezervišete putem web stranice https://a1.rs/A1-escape-room.

O tome koliko je važno da budemo bezbedni na internetu i koliko su opasnosti u onlajn svetu sve brojniji i češći govori i činjenica da se na svakih 39 sekundi desi jedan hakerski napad, a čak 89% sajber napada u prošloj godini uključivalo je ljudski faktor. Često je dovoljan trenutak nepažnje da se desi bezazleni klik pretvori u krađu podataka! Zato, ne dozvolite da se to i vama desi ili dešava. Posetite prvi Cybersecurity escape room u Srbiji, naučite nešto novo i ludo se zabavite sa društvom.

(MONDO/T.B.)