ISPOVEST

BILA SAM SUROGAT MAJKA ZA POZNATU ŽENU I OTKRIĆU VAM ISTINU: Ako obe strane ne znaju šta ih čeka, sve kreće NAOPAKO!

Autor Tamara Veličković

"Nije mi trebalo za račune, smatrala sam da je to poklon koji mogu da dam drugoj ženi".

Izvor: PR Image Factory/Shutterstock

Prošlo je nešto više od nedelju dana kako je otkriveno da je pevačica Marija Šerifović ostvarila sebi najveću želju. Postala je majka dečaka zahvaljujući surogat majci koja je nosila trudnoću i rodila bebu u jednoj klinici u Los Anđelesu. Od tada ne prestaje da se govori o surogat materinstvu, načinu na koji se ovaj postupak izvodi, uslovima i pravilima koje zahteva.

Ako ste se pitali kako sve izgleda iz ugla žene koja nosi bebu, otkrila je Šana Sent Kler iz Pensilvanije koja je bila surogat majka za jednu ženu, a potom za još jednu poznatu ženu. Šana je frizerka koja živi sa suprugom, imaju dva sina i ćerku. Njihovo prvo dete bilo je mrtvorođenče, zbog čega je Šana naglasila da i te kako razume čežnju za detetom. Novac nije bio razlog zbog kog je pristala da bude surogat majka.

"Nije bilo zato što sam morala da platim račune, finansijski smo bili dobrostojeći. Smatrala sam da je surogat majčinstvo poklon koji mogu da dam drugoj ženi. Ona i ja smo imale veoma različite živote, ali sam imala konekciju sa njom. Surogat majčinstvo može doneti veliku radost. Neverovatan je osećaj kada znate da ste ostvarili nečiji san i da ta osoba dobija bebu za kojom žudi. Ipak, imate dve žene koje se možda nikada ranije nisu poznavale i verovatno dolaze iz potpuno različitih društvenih slojeva i koje se udružuju u ovom neverovatno intimnom procesu kako bi stvorile bebu", rekla je ona.

Šana je za prvu surogat trudnoću dobila 50.000 dolara. Posle nekoliko meseci, dobila je poziv od jedne poznate žene čije ime nije želela da otkriva. "Bila je u ranim 40-im i pokušavala da ima bebu godinama, ali trudnoća nikada ne bi uspela. Nakon lepog iskustva sa prvom majkom, nisam videla problem u tome da ponovo uradim isto", rekla je Šana koja je poznatu ženu upoznala na transferu prvog embriona u klinici za vantelesnu oplodnju u Njujorku. Prema njenim rečima, klinika je izgledala kao najluksuzniji hotel sa pet zvezdica.

"Već je imala neuspešne trudnoće i mislila sam da možda pokušava da se zaštiti od daljeg razočaranja", reči su kojima je Šana opisala situaciju u kojoj se poznata žena nakon transfera nije ni zahvalila. Nije bilo uspešno, a poznata žena nije imala reakciju, što je Šanu dodatno iznenadilo. Malo pre nego što je trebalo da se dogodi drugi transfer, poznata žena je odvela Šanu i njenog supruga na večeru.

"Bila je gruba prema konobaru, birala je hranu sa menija za koju sam rekla da je ne želim i ismevala me kada sam rekla da neću vino. Gutljaj vina ne bi škodio, ali sam se spremala da obavim još jedan transfer i nisam smatrala da je prikladno. Čak je i flertovala sa mojim mužem", otkrila je Šana, a nakon drugog transfera, test za trudnoću bio je negativan.

Obrt nakon trećeg uspešnog transfera

Treći transfer je uspeo, a Šana je dobila poziv koji ju je ostavio bez teksta. Poznata žena joj je rekla da je upravo dobila sina kojeg je rodila druga surogat majka, piše Dailymail. "Rekla je da želi da mi kaže pre nego što pročitam o tome u novinama, a kada sam joj rekla da mi nikada nije otkrila da ima drugu surogat majku, rekla je da nije imala obavezu da mi kaže", rekla je Šana koja je prekinula svaki kontakt sa poznatom ženom. Dve nedelje kasnije imala je pobačaj.

Prema ugovoru koji je potpisala sa poznatom ženom, trebalo je da dobije isplatu od 45.000 dolara za bebu, 55.000 dolara ako dobije blizance i 60.000 dolaza za trojke ili više beba. Šana je dobila oko 11.000 dolara. Kao surogat majka, danas je naučila jednu važnu lekciju.

"Verujem da obe žene moraju prethodno da sednu sa renomiranom agencijom za surogat majčinstvo kako bi detaljno napisale šta očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, ima toliko stvari koje mogu poći naopako. Mislim i da su žene koje nose bebe drugima heroji i to je divna stvar, sve dok obe strane tačno znaju u šta se upuštaju", zaključila je Šana.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)