Sujeverje

2 STVARI KOJE VALJA I 5 KOJE NE TREBA DA RADITE 1. JANUARA: Stara verovanja da privučete DOBRU i oterate LOŠU SREĆU

Autor Maja Gašić

Šta kažu stara verovanja, koje to stvari nikako ne bi trebalo, a koje bi baš bilo dobro da uradite 1. januara?

Izvor: Viacheslav Nikolaenko/Shutterstock.com

U našem narodu postoje brojna verovanja i sujeverja, a neka se odnose i na početak nove godine. Pa tako, veruje se da bi neki rituali mogli da obezbede sreću, a neki i da izazovu poteškoće u godini pred nama... Danas je prvi dan 2024, a ako ste sujeverni evo šta po srpskim verovanjima valja, a šta ne treba da radite 1. januara.

Šta po verovanjima TREBA da uradite?

1. Obucite novu odeću

Kako 1. januar označava početak nove godine, da bi ona bila uspešnija i srećnija od prethodne, prema starim verovanjima, na ovaj dan valja obući nešto novo! Ne morate da imate komplet novu kombinaciju, dovoljno je da to bude neka sitnica poput čarapa, donjeg veša i slično. Veruje se da se na ovaj način priziva novac koji će vam omogućiti da tokom cele godine kupujete nove stvari.

2. Odvojite malo vremena za posao

Prvi dan januara je neradan, ali ako ste sujeverni, ipak bi trebalo da odradite neli poslić vezano za posao. veruje se da ćete na ovaj način obezbediti uspeh u godini koja predstoji. Važno je i da ne preterate u radu, jer pak, preterano angažovanje bi moglo da izazove suprotan efekat i, navodno, donese lošu sreću. 

Šta po verovanjima NE TREBA da uradite?

1. Ništa ne iznosite iz kuće

Ako ste se 31. decembra gostli i ponoć dočekali uz bogatu trpezu, danas vam je sasvim sigurno prepuna kanta za smeće. Prema starim verovanjima, 1. januar je dan kada nikako ne bi trebalo da ga izbacite. Ovo se odnosi i na stvari koje ste planirali da poklonite, odložite van kuće, u vikendicu i slično... Prema sujeverju, prvog dana nove godine ništa ne sme da izađe iz kuće, naprotiv. Dobro je da se ona započne unošenjem novih stvari, jer se veruje da će se tako prizvati blagostanje.  

2. Ne čistite i ne sređujte kuću

Ako i ima onih koji bi ovaj dan proveli u čišćenju i sređivanju, prema starom verovanju, ovo je nešto što nikako ne bi trebalo da rade. Prema sujeverju, na taj način se "čisti i ispira zdravlje" ukućana. 

3. Ne perite veš

Razlog zašto 1. januara nikako ne bi trebalo da perete veš je isti kao za sređivanje kuće. Pranjem se, prema starim verovanjma, "ispira dobro zdravlje" ukućana. 

4. Nemojte ništa da slomite

Iako ovo nije nešto što se (u većini slučajeva) radi namenski, ali prema verovanjima bi danas tebalo da budete posebno pažljivi da ne polomite nešto. Zašto? Sujeverje kaže da time što ćete novu godinu započeti nečim to je uništeno ili polomljeno, privlačite lošu sreću. 

5. Nemojte da plačete

Prvi dan nove godine je za mnoge izuzetno emotivan, razmišljamo o događajima koji su se desili, ljudima od kojih smo se oprostili, ali danas nikako ne bi trebalo da plačemo, kaže verovanje. Ako 1. januar provedete u suzama, tuga bi mogla da vam "oboji" narednih 12 meseci.

BONUS VIDEO: 

(MONDO/M.G.)