OBIČAJI

ZAŠTO ĆEMO VEČERAS PALITI BADNJAK ISPRED CRKVE? Tradicija ima posebno značenje, nijedno drvo ne gori tako!

Autor Tamara Veličković

Znate li zašto na Badnje veče palimo badnjak, a ne neko drugo drvo?

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Badnji dan je uvod u jedan od najvećih hrišćanskih praznika - Božić. Postoje običaji koji se obeležavaju širom Srbije, a svi znamo za tradiciju paljenja badnjaka na Badnje veče. Badnjak je božićno drvo koje u kuću donosi zdravlje, sreću i napredak. Već u ranu zoru na današnji dan, pucanjem iz pušaka objavljuje se odlazak u šumu. Drvo seku muškarci, a najčešće su to domaćin i najstariji sin.

Domaćin unosi badnjak u dom. Dok kuca na vrata, najavljuje da "badnjak dolazi u kuću", a kada pređe preko praga, ukućane pozdravlja rečima "Srećno vam Badnje veče". Domaćica ga dočekuje tako što po njemu prosipa žito iz sita. U nekim krajevima do danas se zadržao običaj po kome, noseći badnjak, domaćin treba da obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići. Domaćin obilazi sve uglove doma, bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada se odlazi po badnjak, seče se grana hrasta koji je kod Slovena oduvek važio za sveto drvo i vezivao se za božanstvo Svetovida. Tradicija je da se današnji dan provede ispred gradskih crkvi gde se pali badnjak. Kada ovo drvo gori, razvija veliku toplotu i svetlost. Zato se veruje da je postalo simbol ljubavi i svetlosti, zajedništva, jedinstva i porodičnog života.

Uz Badnjak, domu se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda i zato što se na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami. Ne propustite i najlepše čestitke za Badnji dan i Božić kojima možete da obradujete najmilije!

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)