Božić

GDE SE STAVLJA PRAVILNO PARICA U ČESNICU? POSTOJE RAZNI OBIČAJI: Ukućani treba jedno da urade pre nego što je RAZLOME

Autor Teodora Boškovski

Evo šta običaji nalažu!

Izvor: Stefan Stojanović/MONDO

Običaj nalaže da se na Badnje veče ili Božićno jutro umesi pogača, poznatija kao česnica u koju se tradicionalno stavlja parica (novčić). Veruje se da će osobi koja pronađe novčić u božićnoj pogači godina biti rodna, berićena i napredna, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Pripremu prate razna pravila. Običaji znaju da se razlikuju od kraja do kraja. Para se ubacuje u trenutku kada se testo već zamesi, pa onda, nakon ubacivanja domaćica bi trebalo još malo da je domesi, kako ne bi znala gde je parica završila.

Česnica se na početku božićnog ručka okrene tri puta s leva na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom. Zanimljivo je i da se novčić može otkupiti. Kako? Ukoliko neko nađe paru, a želi da je "proda" nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću, to može da učini u zamenu za nešto oko čega se dogovore. Ipak, mnogi se slažu da je najlepše zadržati novčić.

Česnica je ime dobila po rečima "čest, deo, sreća jer se lomi na delove i svakome daje po deo, po kome se i sreća proriče." Najmlađi se najviše obraduju pronalasku parice u česnici za Božić, a obično se čuva u novčaniku ili negde na sigurnom, kako bi ih uvek pratila sreća. 

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)