SAVETI

ŠTA TREBA DA URADITE SA NOVČIĆEM IZ BOŽIĆNE ČESNICE: Nekada se testom lepio na plafon, a danas se ČUVA na ovom mestu!

Autor Tamara Veličković

Ako niste imali sreće da izvučete novčić iz česnice za Božić, ipak može biti vaš!

Izvor: Shutterstock

Česnica, okrugli hleb, pogača ili kolač, neizostavni je deo praznične trpeze u srpskoj tradiciji. Običaj je da se u testo za česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti. Para se ubacuje u trenutku kada se testo već zamesi, pa onda, nakon ubacivanja još malo "domesi", kako ni domaćica ne bi znala gde je otišao novčić.

Nakon okretanja tri puta s leva na desno, članovi lome česnicu. Svako od ukućana uzima deo, a jedan deo se ostavi za kuću. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić imati sreće u narednoj godini. Ako, pak, novčić ostane u poslednjem delu koji je namenjen za kuću, znači da će svi imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine.

Ono što je posebno zanimljivo, to je da ukoliko ove godine niste imali sreće da izvučete paricu, možete da je otkupite. To znači da vam osoba koja je izvukla novčić, ustupa sreću, u zamenu za nešto oko čega se dogovorite. Ipak, verovanje je da je najbolje da se novčić zadrži. Gde?

U nekim sredinama se ranije novčić lepio za plafon uz pomoć malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane, ali vremenom je ova tradicija prestala da se praktikuje. Danas se para čuva u novčaniku kako bi donosila sreću ili negde na sigurnom u kući. Ako želite novac i sreću, najbolje je da novčić čuvate u novčaniku.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)