Trendovi

"DA LI MOGU DA TE ZOVEM ZA 10 MINUTA?" Nova pravila za pričanje telefonom: Evo kad se piše poruka, a kada snima GLASOVNA

Autor Teodora Boškovski

Evo kako danas izgleda način komuniciranja preko mobilnog telefona.

Izvor: Shutterstock

Vremena se menjaju, samim tim na red dolaze nove okolnosti, načini ponašanja i trendovi. Tehnologija takođe igra veliku ulogu u tome. I dok su nekada vaši roditelji koristili fiksni telefon i zvali simpatiju jedanput dnevno, danas su pametni telefoni omogućili dopisivanje 24 sata. Šta se još promenilo?

Najava poziva

Dvadeset prvi vek doneo je novi vid komunikacije. Danas je postalo uobičajeno da najavite poziv, odn. kada ćete nekog da pozovete. Tako će prijatelj ili kolega znati kada da odvoje vreme za razgovor pogotovo ako su u gužvi, a vi nećete da budete odbijeni.

"Da li mogu da te pozovem za 10 minuta?", uobičajeno je pitanje.

Odbijanje poziva bez osećaja krivice

Nova pravila telefoniranja nalažu i da niko ne bi trebalo da oseća dozu krivice što je nekome odbio poziv. Jednostavno, ako niste mogli da se javite, pusitite samo poruku "pozvaću vas kasnije", piše Vašington Post.

Glasovne poruke

Kuckanje poruka nekome zna da oduzme vreme, te se ljudi danas radije odlučuju za snimanje glasnovih poruka. Takođe, one lakše mogu da prikažu vašu emociju koju želite da prenesete. Stručnjaci napominju da snimate glasovne za prikazivanje emocija, a tekstualne za opšte činjenice ili informacije koje želite da prenesete.

Upotreba spikerfona

Pričanje preko spikerfona je veliko "Ne" na javnom mestu. To može da ometa druge ljude, a vas možda da izblamira… Koristite uvek slušalice kada ste u pokretu ili gužvi.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)