SAVETI

KAKO DA BRZO I EFIKASNO ODLEDITE BRAVU NA KOLIMA: Mnogi vozači ovo ne znaju, 3 TRIKA mogu da vam pomognu!

Autor Tamara Veličković

U nastavku slede trikovi koji mogu da vam pomognu da odledite bravu na automobilu!

Izvor: Shutterstock/Tomáš Bednár

Kada temperatura padne ispod nule, mnogi vozači se suočavaju sa neprijatnim situacijama poput čišćenja snega, zaleđivanja određenih delova automobila, nemogućnosti da se automobil brzo zagreje... Nakon trika koji brzo može da zagreje automobil, slede saveti o bravi. Ako vam se zaledila, ovo su trikovi koje možete da primenite:

Sredstva za odmrzavanje

Potrudite se da odmah nabavite sredstva za odmrzavanje, pre nego što vam se ovo dogodili. Različiti sprejevi i tečnosti napravljeni su specijalno za odmrzavanje brave. Sadrže alkohol u sebi, ali je važno da ih koristite prema uputstvu na pakovanju. Naprskajte i sačekajte nekoliko trenutaka, a potom probajte da otvorite vrata.

WD-40 - sredstvo

U nekim situacijama, klasična metoda ubacivanja ključa i okretanja može biti efikasna. Lagano tapkajte po bravi da biste uklonili eventualne ledene naslage, a zatim pažljivo ubacite ključ i pokušajte ga okrenuti, piše 011info.com. Ukoliko ovo ne upali, od pomoći može da vam bude podmazivanje ključa ili direktno prskanje brave sredstvom WD-40.

So ili alkohol na delu

Posipanje soli ili prskanje alkohola na zaleđenu bravu može pomoći u otvaranju. Ove supstance snižavaju tačku smrzavanja, čineći vodu manje sklonoj zaleđivanju. Od pomoći mogu biti i sredstva za suvo pranje ruku sa visokim procentom alholola. Nanesite gel na ključ, stavite ga u bravu i sačekajte par minuta da alkohol otopi naslage, a zatim lagano pokušajte da otključate. Ipak, budite oprezni s količinom kako biste izbegli oštećenje brava.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)