BAUK

LJUDI, DA LI STE OZBILJNI? ZADATAK IZ MATEMATIKE POSVAĐAO SRBE! Jedni dobili 4, drugi 1 - koji rezultat je TAČAN?

Autor Tamara Veličković

Još jedan zadatak iz matematike koji je napravio opštu pometnju na internetu.

Izvor: x/printscreen

Nije tajna da mnogi roditelji "muče muku" sa domaćim zadacima osnovaca. Društvene mreže su preplavljene brojnim zadacima jer roditelji često nisu sigurni da li su dobili tačan rezultat. Sada se pojavio još jedan zadatak iz matematike koji je podelio internet. Dok jedni tvrde da je tačan rezultat 4, drugi pišu da su dobili broj 1.

Sve je počelo kada je jedan korisnik Tvitera objavio postavku koja broji više od 200.000 pregleda u jednom danu. "Rezultat je 1. Pritom, ja sam jako loš matematičar", "Prvo zagrada, zatim množenje, zatim deljenje, pa razlomak", "Ovo sam ja postavila prošle godine i bilo je svakakvih odgovora. Rezultat je 4", "Jedni kažu 1, drugi 4. Šta je tačno?", "Meni je izašlo 1/2. Možda smo učili neku drugu matematiku… Meni nisu jasna ova druga rešenja", bili su komentari ljudi. Ovako glasi zadatak:

Šta je tačno?

"Matematika nije bauk, ali mnogi ljudi ne znaju osnove matematike", napisala je jedna korisnica koja je istakla da je tačan odgovor 1. Ispod njenog komentara usledila je rasprava. "Bez ljutnje, ali nisi u pravu i više je štete sa ovim tvitom nego koristi. Deljenje i množenje su ravnopravne operacije i rade se redom. Rezultat jeste 4", "Draga Ivana, dobili ste rezultat jedan koji adekvatno pokazuje ocenu vašeg znanja", pišu joj ljudi.

Nakon brojnih nagađanja, jedan korisnik je objavio postupak kojim se dobija tačan rezultat - broj 4. "Ljudi, da li vi mene zaje***ate?", napisao je i dobio stotine lajkova.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)