ANKETA

OVO SAMO U SRBIJI IMA! DOBRO POGLEDAJTE TEGLU: Vlada iz Aranđelovca napravio SLATKO OD SLANINE

Autor Tamara Veličković

Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca predstavio je svoj neobičan specijalitet na sajmu.

Izvor: Rina/Privatna arhiva

Da li biste probali slatko od slanine? Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca predstavio je neobičan specijalitet. Od slanine, delikatesa bez kog nijedna trpeza u Srbiji ne može da se zamisli, napravio je slatko! Kako je otkrio, recept je pronašao na interenetu i odlučio je da napravi pravo pravcato slatko od mesnog delikatesa.

"Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova, povadi se, a u masnoću koja je ostala, dodajemo crni i beli luk koji smo izblendirali, so, biber. Dinsta se, pa se zatim doda paradajz koji je takođe izblendiran da bismo dobili sitne komadiće koji će se lakše obraditi u paradajz pire, dodajemo potom i žuti šećer i jabukovo sirće. Još malo se dinsta, a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se ukrčka i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara dok se ne ohladi", rekao je Vlada za RINU.

Izvor: Rina/Privatna arhiva

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i slanog nikog nije ostavio ravnodušnim, a Vlada je svoj specijalitet predstavio i na sajmu i mnogi su začuđeno gledali u teglicu na kojoj piše - slatko od slanine. Kako je u pitanju redak delikates, ni cena mu nije mala, pa tako teglica od 35 grama košta 700 dinara.

"Priprema nije teška, a receptura nije tajna. Za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine i od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatkog i pet-šest malih od 35 grama. Pre upotrebe se malo zagreje da se masnoća otpusti, može se služiti uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, a može i da se stavi na hleb, pa tako samo da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi, a malo je i slano. Meni se sviđa, a i mojim mušterijama koje su ga do sada konzumirali", naglasio je Jovanović.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)