Stil

NOVI TREND NA VENČANJIMA RAZBESNEO MNOGE! Nakon BELIH golubova, jedna VRSTA se našla na METI - a posle jedva PREŽIVI

Autor Teodora Boškovski

Da li ste čuli za puštanje leptira na svadbama?

Izvor: TikTok/screenshot/mfiz123

Prošle godine mogli smo da vidimo dolazak novog trenda na venčanjima koje je frapiralo mnoge - u ptianju je "suvo venčanje", tačnije ono bez kapi alkohola za goste.

Kada je reč o još nekim trendovima na venčanjima koje kad-kad usvajamo od drugih kulturu, tu je i opšte poznato puštanje belih golubova nakon sudbonosnog "Da!" i izlaska iz crkve. Ali, da li ste čuli za puštanje leptira na svadbama?

Leptiri, za koje se veruje da simbolišu nove početke i novi život, postali su popularni kao deo rituala venčanja i sličnih proslava u zapadnim zemljama. O čemu je reč? Slično kao i sa golubovima, leptiri se čuvaju u kutiji te se u određenom trenutku proslave puštaju da odlete. Međutim, ova prelepa bića često uginu pre ili u toku samog događaja, stoga mnogi traže da se ta praksa zabrani. Rasprava se razbuktala i na mrežama, kad je jedna od mladi pokrenula temu što ljudi misle o tome.

"Ovo je veroVatno jedna od najgroznijih ideja do sada na venčanjima", "To bi trebalo zabraniti", "Mnogi od njih ne prežive, izgladneli su i dehidrirani", bili su samo neki od komentara.

Naime, u Velikoj Britaniji mnogo njih nudi tu uslugu, a cena se kreće od oko 300 evra za 100 leptira. Da li će ova praksa da postane deo venčanje i kod nas, ostaje da se pitamo... Profesor Endrju Kašin sa Univerziteta "Southern Cross" složio se da je trend "čudan i problematičan, i to ne samo za sigurnost životinja nego i za okolinu. Takođe je potvrdio da insektima promena sredine može da bude štetna. 

"Smatram da zapravo većina njih ne preživi nakon tog rituala puštanja.Takođe postoji mogućnost da taj izlazak iz kutije ne izvedu dobro jer se nisu aklimatizirali. To je kao da iz klimatizovane sobe pređemo na vrućinu od 38 stepeni za kratko vreme. To insekte može ubiti", naveo je profesor.

Grupa za zaštitu životinja PETA takođe osuđuje ideju.

Pogledajte kako izgleda puštanje leptira na venčanjima:

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)