Polemika

DA LI TREBA DA SE UVEDE BOLOVANJE ZA NEGU KUĆNIH LJUBIMACA? Zakon kaže jedno, a srce drugo - POSLODAVAC se pita

Autor Teodora Boškovski

Šta kaže zakon, a šta moralna strana?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/prva/printscreen

U javnosti se pokrenila polemika - da li treba da se uvede bolovanje za negu kućnih ljubimaca. Dalje se postavlja pitanje, ako bi to postalo praksa, kako bi se sprečile zloupotrebe?

Aleksandar Gavrić, predsednik Animal Rescue Serbia istakao je gostujući na Prva TV, da bi to trebalo da posmatramo to i sa emotivne i logične strane.

"Mi se za naše kućne ljubimce vezujemo kao za članove porodice, sve više. Pogotovo to je pre svega više prisutno nakon korone i tu smo bili mnogo više usamljeni i izolovani. Kada pogledate s tog aspekta, vi imate živo biće koje pati i vi razmišljate sve vreme o tome i vas to opterećuje, kao i dete kad se razboli. Vi ako odete na posao, ako razmišljate o svom kućnom ljubimcu, vi niste skoncetrisani", objasnio je Aleksandar Gavrić i istakao je da bi ljudi trebalo da imaju jednu vrstu povlastica.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

S druge, logične strane, Gavrić ističe da bi to možda bilo "minus" za firmu. Osvrnuo se i na motivaciju i zadovoljstvo zaposlenog nakon zbrinjavanja svog kućnog ljubimca i povrtka na posao. Ističe da bi zaposleni tada bio mnogo više motivisaniji i funkcionalniji za rad. Advokat Aleksandar Radivojević dotakao se zakonske regulative.

"Kod nas u ovom momentu ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se za negu ljubimca dobije bolovanje. Odredbe za zakon o radu koje regulišu tu oblast su vrlo stroge i čak restriktivne. Vi morate da ispunite određene uslove da biste mogli da negujete svoje dete ili čak svoje roditelje. Da biste negovali roditelji, ti roditelji moraju po zakonu da budu članovi istog porodičnog domaćinstva", objasnio je advokat i dodao je da samo postoji određeni zakon koji govori o načinu na koji se treba odnosti prema životinjama.

Advokat dodaje da zakon ne štiti životinje na taj način, ali to ne sprečava poslodavca da napravi poseban ugovor u radu ili način na koji može svojim zaposlenima da da određena prava za odsustvo od posla ili mogućstvo za rad od kuće ukoliko je kućni ljubimac bolestan.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)