ISPOVEST

POSTALA SAM ŠEF, ALI NIKO OD KOLEGA ME NIJE "ZAREZIVAO" Provalila sam kako da budem autoritet, a da me ne vide kao KU*KU

Autor Tamara Veličković

"Zaposleni bi kasnili, odlazili ranije, ispijali kafe i pušili cigarete - dok mušterije čekaju. Sada se sve promenilo".

Izvor: Shutterstock/fizkes

Autoritet je vrlo često potreban u mnogim situacijama, ali je važno da bude doziran. Imati autoritet nije isto što i biti arogantan, drčan i slično. Mnogi ga tako doživljavaju, zbog čega i sebe sputavaju u cilju da postanu osoba od autoriteta, čak i kada pozicija u karijeri to zahteva od njih. Jedna devojka je ispričala kako je uspela. Kada su je unapredili, niko od kolega nije mogao da je posmatra kao šeficu. Kasnili su, odlazili ranije, ispijali kafe, a onda se zainatila i sve se promenilo. Pročitajte njenu priču:

"Po završetku škole, otišla sam tamo gde su roditelji hteli da idem. Na Medicinski fakultet. Četiri godine sumanutog studiranja, puno prakse, honorarni rad. I kao rezultat, imam diplomu medicinske sestre i posao u klinici sa smešnom platom. Mesec dana kasnije dobila sam dodatni drugi posao - noćne smene. U principu, ova suma novca mi je bila dovoljna, samo nisam imala energije i vremena da potrošim platu. Živela sam takvim tempom tri godine i onda sam shvatila sve.

Na sledećem odmoru otišla sam da učim za manikira. U početku je sve izgledalo komplikovano i neshvatljivo. I dalje mi je smešno i neprijatno kad gledam fotografije prvih urađenih noktiju. Međutim, Taisija, vlasnica salona kod koje sam učila, stalno me je hvalila: 'Veruj mi, Tanja, za početnika ti ide jako dobro. Zapamti da je praksa ključna. Uradi nokte svojoj mami, sestri i prijateljici. Besplatno ili po ceni, nije važno, samo nastavi da radiš. Ako nastaviš tim tempom, dođi kod mene, zaposliću te'.

Svidela mi se. Njen salon je bio jako prijatan. Upoznala sam druge devojke i saznala koliko zarađuju. Naravno, sve je drugačije, a njihova prosečna plata bila je veća od moje dve. Tada sam bila veoma motivisana. Kupila sam sebi lampu, nekoliko gelova i potrošni materijal. Dva meseca kasnije došla sam kod Taisije i rekla mi je da me zapošljava. Tako se moja karijera medicinske sestre završila. Već prvog meseca dobila sam skoro isti iznos kao i na prethodna dva posla.

Naravno, nije sve bilo tako jednostavno, ali druge devojke su mi pomogle. Rekle su da je novajlijama najteže da rade sa nezadovoljnim mušterijama. Vremenom sam počela da radim sve bolje i brže. Cena mojih usluga postala je veća, a shodno tome i moja plata. I posle godinu i po dana mogla sam da završim bilo koji posao u salonu.

Pratila sam druge salone na društvenim mrežama. Trudila sam se da budem u toku sa modernim novim proizvodima kako bih ih ponudila mušterijama. Taisija je primetila moj napredak i počela je da me šalje na obuke koja nisu vezana za manikir. U početku nisam razumela sa čime je sve to povezano, ali išla sam na sve gde me je slala.

Uvek sam pokušavala da smislim nešto novo, da radim ono što se u drugim salonima ne radi, naučila sam i pedikir. Taisija je uvažavala moje predloge i tako unapredila svoj salon. U jednom trenutku je otvorila drugi salon. Planirala je da pređe tamo i ponudila mi je unapređenje ovde. Trebalo je da radim kao menadžerka i prihvatila sam. Mislila sam da će sve biti lako, ali se ispostavilo da me devojke ne doživljavaju kao nadređenu. Kasnile bi, odlazile ranije, ispijale kafe, izlazile na cigaretu i puštale da ih mušterije čekaju po 10 do 15 minuta.

Kada sam pokušala da razgovaram sa njima, samo bi rekle: 'Dobro, neće se ponoviti' i nastavljale po starom. Nisam želela da uvlačim Taisiju u ovu stvar. Bila je zauzeta otvaranjem novog salona i nisam želela da joj pokažem da ne mogu da rešim problem ovde. Dugo sam razmišljala šta da radim. Naravno, mogla sam da se pretvorim u ku*ku i počnem da kažnjavam i otpuštam sve, ali ja to nisam želela. Sećam se kako su mi devojke pomagale na početku.

Razgovarala sam sa Taisijom i pitala da li bi joj smetalo da u njeno ime iznosim novitete. Rekla je da je nije briga, samo da sve funkcioniše. Onda sam se vratila u salon i rekla da je kod nas sada sve drugačije i da je to Taisijina odluka, a ja je samo sprovodim, iako su to bile sve moje ideje. Postavile smo kamere koje su beležile kašnjenja, neplanirane pauze za pušenje i ranije odlaske sa posla. I svi su odmah počeli da stižu na vreme.

Takođe sam uvela i bonus sistem za dobar rad, ponovni dolazak mušterije, pozitivne povratne informacije, visokokvalitetne fotografije rada. Devojke su počele da komuniciraju sa mušterijama, nude čaj i kafu, aktivno slikaju i snimaju za društvene mreže. Sada jednu drugu smatraju i konkurencijom, a prethodno su ovu energiju usmeravale na ogovaranje, ispijanje kafa i diskusiju o meni. Sada sve ide kako treba. Prihodi salona su porasli, a time i plate radnika. I niko ne misli da sam ku*ka", ispričala je devojka za jedan ruski portal.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)