FOTO

UČITELJICA IZ BOSNE VEĆ 4 GODINE NE ČUPA DLAKE! "Ja sam nikad ženstvenija, bolje se zapitajte zašto je vama to ČUDNO"

Autor Tamara Veličković

Učiteljica Eldina Jaganjac je ponosna na prirodan izgled, iako svakodnevno dobija uvrede zbog toga što godinama ne čupa dlake.

Izvor: Instagram/eldina_jaganjac

Učiteljica Eldina Jaganjac, poreklom iz Bosne i Hercegovine, živi i radi u Danskoj. Pažnju javnosti je privukla kada je na društvenim mrežama počela da objavljuje selfije, a svi su primetili nepočupane obrve i nausnice. Mogli su se uočiti razni komentari, poput onih da "ima treće oko", da je "brkata" i pitanja "kada misli da se sredi". Ipak, ona ne želi da izgleda onako kako svi to očekuju.

Kako je objasnila, ne želi da bude deo žena koje troše mnogo vremena i novca na svoj izgled. Zato je u martu 2020. godine odlučila da ne sređuje svoje dlačice. "Pre nego što sam pustila da mi obrve izrastu, osećala sam se kao da postoje izuzetno ograničene mogućnosti za to kako bi žene trebalo da izgledaju. Ako se muškarac ne brije i ne čupa obrve, to niko ne primećuje niti komentariše i nije ništa neobično", rekla je Eldina i dodala:

"Baš kao i mnoge druge žene, naučila sam da se ponašam u skladu s tim. Na primer, nekad se nisam osećala prijatno da izađem napolje osim ako su moje obrve bile prihvaćene veličine, a ne bih išla u teretanu osim ako mi noge nisu obrijane", objasnila je učiteljica koja je susrela sa nizom neprijatnih situacija.

"Imala sam ljude koji su mi prilazili na ulici i govorili mi da je super, a nekolicina je vikala na mene. U početku je to bilo neprijatno, ali ako neki ljudi nemaju šta da rade osim da viču na strance, neka bude tako. Da, bilo je nekoliko tinejdžera koji su vikali na mene na ulicama, ali ništa strašno. Mislim da je teško razumeti rodne uloge kada si tinejdžer i odrastaš, tako da mislim da kada vide ženu koja radi nešto što se smatra manje ženstvenim, to ih zbunjuje i oni počnu preispitivati ​​svoje norme", ispričala je i dodala da ima najveće samopouzdanje koje se može zamisliti, a to je samo zato što se izdvaja od većine današnjih devojaka.

"Radite ono što vam je prijatno i pravi prijatelji će ostati tu. U mnogim delovima sveta žene imaju vidljiviju i tamniju kosu i tada su prisiljene ili gurnute da menjaju svoj izgled više nego žene u ostatku sveta. Da bismo bili prihvaćeni, moramo potrošiti više vremena i novca samo da bismo mogli vizualno egzistirati na prihvatljiv način i mislim da to nije fer.

Mislim da moramo postaviti pitanje sami sebi: 'Zašto mi, kao društvo, smatramo da je toliko važno da žene uklanjaju dlačice sa svog tela?'. Mislim da bi ovo trebalo da bude toliko nebitno jer postoji toliko mnogo drugih i važnijih stvari na koje se treba usredsrediti", istakla je učiteljica.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)