RIGOROZAN PROCES

TRAŽI SE TESTER KONDOMA! Za ovaj posao treba 30 kandidata, ali prvo morate da čujete KAKO SE PRAVE prezervativi!

Autor Tamara Veličković

Šta stoji iza nesvakidašnjeg oglasa za posao koji traži "testera kondoma" i kako se uopšte pravi ova zaštita?

Izvor: Prva Tv

Nesvakidašnji oglas za posao u Hrvatskoj prošrio se munjevitom brzinom po čitavom regionu - traži se tester kondoma! Potrebno je 30 kandidata, a oni koji budu prihvatili ovaj posao moraće da ostave recenzije na korišćen proizvod. Karlo Boras, andragog iz Omladine Jazasa, koja pruža podršku osobama koje žive sa HIV-om i prevenciji širenja infekcije u Srbiji, gostovao je u emisiji "150 minuta" na Prvoj. Tom prilikom otkrio je šta stoji iza ovog oglasa, ali i kako izgleda detaljna procedura nastajanja prezervativa - kako se prave i testiraju pre nego što se nađu u prodaji.

"Postoje dva razloga kad se takvi oglasi daju. Jedan je reklamni, da se promoviše sama upotreba kondoma, određeni brend kondoma ili neka nova vrsta, a drugi je da se traže testeri koji će opisati korisničko iskustvo. Posle svih testiranja koje kondom prođe u fabrici, dolazimo do toga da on mora da odgovara i korisniku. Oni koji odgovaraju, bolje će se i prodavati", objasnio je Karlo.

Izvor: Shutterstock/charnsitr

Kako se prave kondomi?

"Kondom je napravljen od lateksa, prirodnog materijala koji je jedna vrsta gume. Kada stigne u fabriku, prvo se sam lateks testira da se vidi da li je adekvatnog kvaliteta. Ne smemo da zaboravimo da je kondom pomoćno medicinsko sredstvo. Testiranje i kontrola proizvodnje kondoma je rigorozan proces zato što sam kondom dolazi u kontakt sa ljudskom kožom i sluzokožom. Kada se materijal testira, onda se prelazi u proizvodnju gde se stakleni kalupi umaču u rastvoreni lateks i to dva puta da bismo dobili adekvatnu debljinu i da bismo na kraju imali oblik kondoma kakav mi poznajemo. Posle toga se skidaju, testiraju tri puta i nakon tri testa se pakuju, dodaje im se lubrikant. Dalje odlaze u distribuciju", objasnio je Karlo.

Kako se kondomi testiraju?

"Kondom se prvo testira elektronski, tako što se u njega upumpava vazduh, a elektronski aparati proveravaju njegovu strukturu, da li ima oštećenje i kakva je izdržljivost. Nakon toga se tesitra snaga samog kondoma, a to znači da se fizički razvlači kako bi se videlo koliko je izdržljiv. Jedan određen broj kondoma se testira tako što se puni voda u njih i tako se testira kako su otporni na trenje jer je najveći izazov kod kondoma trenje", objasnio je Karlo i upozorio na čuvanje kondoma nakon kupovine.

"Postoji mnogo vrsta kondoma, različite debljine i namena. Svi kondomi se nalaze u lubrikantu, a lubrikant je podmazivač. On omogućava da se trenje smanji na minimum, da kondom ne bi pukao. Taj lubrikant je specijalan lubrikant koji ne šteti lateksu jer je lateks prirodni i osetljiv materijal. Jako je osetljiv na toplotu, tako da je jako važno kako ćemo čuvati kondom kad ga kupimo. Moramo da znamo da ga temperatura oštećuje, nije dobro da se čuva u džepu", upozorio je Karlo Boras, andragog iz Omladine Jazasa.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)