PRAVILO

OSMEH NA SLIKANJU ZA LIČNA DOKUMENTA JE STROGO ZABRANJEN! Znate li zašto moramo da budemo ozbiljni na fotkama?

Autor Tamara Veličković

Zahtevanje da prilikom fotografisanja za pasoš ili ličnu kartu budete ozbiljni, nije bez razloga.

slikanje za pasoš
Izvor: Shutterstock/MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/MONDO.me

Retko kome se dopada fotografija iz ličnog dokumenta. Često poželimo da se malo osmehnemo, ali prilikom fotografisanja dobijemo smernice da budemo ozbiljni i da skinemo naočare, ukoliko ih nosimo. Mnogima to smeta, a zapravo se radi o pravilu koje ova procedura zahteva. Kada se fotografišete, vaše lice je očitano i premereno, a kao takvo upisano je u biometrijski čip koji sadrži pasoš ili lična karta.

Reč je o "matematici vašeg lica" koja je izračunala razmak između dva oka, razmak od vrha nosa do brade, visinu nosa i slično. Sigurno vam se nekada desilo da vam zaposleni traže da podignete glavu prilikom fotografisanja. Uz pomoć tog jedinstvenog algoritma, vaše lice je prepoznatiljivo na svim skenerima u svetu. Nošenje naočara, osmeh ili namigivanje smanjuju efikasnost korišćenog algoritma.

Mnogi aerodromi širom sveta poseduju tzv. elektronske kapije kroz koje putnici prolaze. Tada putnik treba da pogleda u kameru koja skenira lice i automatski upoređuje sa biometrijskim podacima u vašem pasošu. Ukoliko se neka od "mera" ne poklopi, može da nastane problem, jer nijedna država neće da pusti putnika koji putuje pod lažnim identitetom.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)