Fore & fazoni

NA KAPUTIMA I MANTILIMA S RAZLOGOM STOJE NARAMENICE! Trik koji će da vas zaštiti od DŽEPAROŠA, samo uradite JEDNO

Autor Teodora Boškovski

Evo čemu su nekada služile, a čemu danas!

Izvor: pritnscreen/instagram

Dizajneri nekada nisu bili zaduženi samo za estetiku odeće, već i njegovu funkcionalnost. Pa tako, mogli smo da vidimo zašto postoje mali, dodatni džepovi na farmerkama ili zašto na muškoj košulji dugmići uvek stoje ne desnoj strani, a na ženskoj su sa leve.

Osim ovih primera, postoji još jedan. U pitanju su epolete, odn. naramenice na kaputima i mantilima. Nekada, epolete, odn. naramenice predstavljale su deo vojne uniforme na kojima je stajao znak ili obeležje vojničkog, podoficirskog i oficirskog čina. Na epoletama se mogu nalaziti zvezdice, rozete, trake i druge oznake. Danas su one zadržale i dalje funkcionalni momenat, ali nešto drugačiji. 

Izvor: Privatna arhiva

Jedna devojka podsetila je na caku koju svako ko poseduje ovakve mantile i kapute može da iskoristi. Jednostavno ispod epoleta provucite gajke od torbe kako vam ona ne bi spadala. Takođe, može da ima i još jednu korisnu funkciju, a to je delimična zaštita od džeparoša. Kada neko potencijalno pokuša da vas povuče za torbu, neće moći tako lako da je uzme.

Pogledajte detaljnije u videu:

 (MONDO/T.B.)