PSIHOLOGIJA

NAJBOLJI POTEZ KAD VAS "BOMBARDUJU" UVREDAMA! Psihološkinja: Samo pogledajte ko je ostavio ružan komentar

Autor Tamara Veličković

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Jelena Stanivuković objasnila je šta treba da znamo o osobama koja nam ostavljaju ružne komentare na mrežama i koji je najbolji način da reagujemo.

Izvor: RTS / Printscreen

Živimo u eri društvenih mreža, na kojima su mnogi korisnici izloženi nizu negativnih komentara koji čestu uključuju uvrede ili pretnje. Takve poruke mogu da utiču na mentalno zdravlje osoba koje ih dobijaju, a psihološkinja i psihoterapeutkinja Jelena Stanivuković objasnila je u RTS Ordinaciji šta ružni komentari govore o onima koji ih ostavljaju i na koji način treba da reagujemo i sebe zaštitimo.

"Da bi osoba napisala jedan komentar pun mržnje, pogrdnih reči, jasno, tendenciozno, maliciozno, da nekog unizi i uvredi, tu se može raditi samo o dve stvari. Prva stvar je da se radi o problemima na nivou ličnosti, takoreći, poremećajima ličnosti, sa hroničnim nedostatkom empatije ili se može desiti osobama koje su adaptirane, da su se u tom trenutku dekompenzovale, imaju gubitak kritičkog mišljenja prema sebi i svom ponašanju zbog nekog velikog stresa, traume. Možda je neko nečim nesvesno isprovocirao neku traumu ili je osoba u alkoholisanom ili drogiranom stanju", objasnila je psihološkinja i psihoterapeutkinja i dodala da treba da prihvatimo da, osobi koja piše takve komentare, nije dobro, odnosno, da ima problem.

Kako treba da reagujemo da nas ružni komentari ne bi pogodili?

"Nekoliko stvari je važno da napomenemo. Prvo da vidimo ko nam je uputio taj komentar, da li je to 'iks ipsilon Miki donja crta 46' sa slikom avatara ili je to osoba sa imenom i prezimenom. Mada se i to fejkuje, lažni profili sa slikom, imenom i prezimenom, pa da vidimo šta je rekao", rekla je psihološkinja i dodala:

"Nekada će neko dati negativan komentar iz kojeg bismo mogli da naučimo nešto, jer će to reći na takav način, uvredljiv, da prosto ne treba uzeti u razmatranje. Tu treba da pravimo razliku između poruke i načina na koji je poruka poslata i da li je taj izvor kredibilan", savetuje Stanivukovićeva i poručuje da je presudno da prihvatimo sebe kao dovoljno dobre, uprkos manama, propustima, greškama i shvatimo da ne možemo da se dopadamo svima.

BONUS VIDEO:

(RTS/MONDO/T.V.)