Trendovi

"IZABERI MENE" DEVOJKE SU NOVI TREND! Psiholozi otkrivaju: Takve žene su slabe

Autor Teodora Boškovski

Šta se krije iza termina "izaberi mene"?

Izvor: Youtube / HBO

Iz zapadne kulutire često nam dolaze novi trendovi, termini i načini razmišljanja. Tako i ovoga puta Urban Dictionary je plasirao novi termin koji opisuje specifičan način razmišljanja određenih žena.

"Pick me" ili "izaberi mene" je izraz za žensku osobu koja živi za pažnju muškaraca i učiniće sve što je potrebno da bi je dobila. Ona to često radi ponižavajući druge žene. Na primer, komentariše kako druge žene nisu upućene o stvarima koje zanimaju jači pol, poput sporta, automobila, igrica za razliku od nje.

"To je devojka koja traži potvrdu od muškaraca direktno ili indirektno ukazujući da nije kao druge devojke", piše Urban Dictionary.

Termin "pick me" dolazi iz ideje da ove osobe stalno poručuju "izaberi mene" svojim ponašanjem ili izjavama, ukazujući da su bolji izbor za druženje, prijateljstvo ili vezu zbog svojih jedinstvenih kvaliteta ili stavova. 

Šta se sa psihološke tačke gledišta krije iza ovog fenomena?

Psiholozi smatraju da mišljenje koje zastupaju "izaberi mene" devojke i omalovažavaju druge predstavlja zapravo slabost. Ovo može da se pripiše nedostataku prepoznavanja u ranijoj dobi, što ih navodi da preterano naglašavaju svoju "drugačiju ličnost" kako bi privukle pažnju.  Isto tako, ona je dobijanjem komplimenata od strane jačeg pola ohrabrena i vidi to kao neku vrstu nagrade. Takođe, ovo se isto može projektovati i na muškarce, ističe dr Noam Špancer, autor knjige "Dobar psiholog".

Pogledajte neka od načina ponašanja "pick me" devojke u videu:

BONUS VIDIEO:

 (MONDO/T.B.)