Lepota

DEVOJKE NA TIKTOKU SU POLUDELE ZA OVIM PROIZVODOM! Tvrde da uklanja akne i neguje kožu, a šta kažu dermatolozi?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta je hipohlorasta kiselina, koja je pravi hit u TikTok videima o nezi kože?

Izvor: Shutterstock

U moru trendova nege kože koji su preplavili TikTok - i neke od njih je bolje zaobići u širokom luku, nego primeniti - izdvaja se novi. U pitanju je hipohlorasta kiselina, a evo o čemu je reč!

Mnoge korisnice TikToka dele snimke na kojima koriste sprej ili kremu koji sadrže hipohlorastu kiselinu, i tvrde da ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Ljudsko telo je i prirodno proizvodi, i u odgovarajućim dozama ne iritira kožu, već blagotvorno utiče na bubuljice i akne.

Dermatološkin ja Marisa Garšik rekla je za "Njujork post" da je hipohlorasta kiselina prirodno prisutna u ljudskom organizmu i "uopšteno bezbedna" za korišćenje bez neželjenih efekata. Ali, upozorila je da visoka koncentracija (više od 550ppm) može da iritira kožu i izazove crveni osip koji svrbi.

"Hipohlorasta kiselina u odgovarajućim dozama može da pomogne kod izbijanja bubuljica, a formulacija u spreju je dobra kod crvenila i upala na koži. Može da izjednači ton kože i poboljša njeno stanje", rekla je ona.

Izvor: Shutterstock

"Hipohlorasta kiselina je moćni 'ubica' mikroorganizama i ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, zbog čega je dobra za osetljivu kožu", rekla je Azda Širazi, dermatološkinja.

Nijedna od njih dve nije ovu kiselinu, međutim, preporučila kao zamenu za poznate tretmane za akne, kao što su salicilna ili glikolna kiselina.

"Ako imate problematičnu kožu, i dalje je potrebno da koristite druge aktivne sastojke koji pomažu. Akne su povezane sa proizvodnjom masnoće u koži, pa je korišćenje retinoida i salicilne kiseline i dalje potrebno da bi se tretirale zatvorene pore", rekla je Garšikova.

Hipohlorasta kiselina nije eksfolijant kao što su glikolna ili salicilna, pa je nežnija od drugih antibakterijskih aktivnih sastojaka kao što je benzoil peroksid.

Izvor: Shutterstock

"I dalje je dobra opcija za nekoga ko ima osetljivu kožu, i možda ima iritaciju od drugih tretmana akni. Hipohlorasta kiselina dezinfikuje kožu, umanjuje upale i ubrzava prirodne procese zarasstanja", dodala je Širazi.

BONUS VIDEO:

(MONDO/B.Z.J.)