TRANSFORMACIJA

"ZOVEŠ DOSTAVU SVAKI DAN I DOBIJEŠ 13 KG MASTI" Pogledajte šta je morao da jede da bi danas bio isklesan

Autor Tamara Veličković

Jeo je samo brzu hranu, dobio 13 kg masti, a onda je napravio neverovatnu transformaciju. Postao je bodibilder, danas je personalni trener i svoje iskustvo detaljno deli sa vama.

Izvor: YouTube/Infinite Motivation

"Moja porodica je veoma vredna. Dok sam odrastao, niko se nije bavio vežbanjem ili treningom. Niko me nije učio kako da dižem tegove, a ni da prilagodim ishranu. Nisam znao koliko to može da promeni moj život - koliko dugo moraš da radiš za nešto, a onda nešto brzo izgubiš", napisao je Eduardo Rumajor u američkom "Njuzviku". Kada je primetio da njegov stomak postaje sve veći, odlučio je da napravi transformaciju. Potom je učestvovao u takmičenjima u bodibildingu i osvajao prva mesta. Pročitajte kako je izgledao njegov put od uspehe, savete o ishrani i trikove za trening:

Kada sam napunio 16 godina, napustio sam svoj rodni grad Monterej, Meksiko, pa došao u SAD da bih radio za svog oca, koji je bio mehaničar. Bio sam tipično mršavo dete. nisam imao mišiće, ali sam se mnogo kretao. Moja porodica se pridružila lokalnom sportskom klubu. Igrali smo skvoš. Kada sam video da je jedan igrač posle toga otišao u teretanu, krenuo sam za njim. Tako sam počeo da dižem tegove i moja avantura sa treninzima je počela. Od tada je vežbanje postalo sastavni deo mog života. Dan bez treninga za mene je bio propali dan. Međutim, sve se promenilo kada je pandemija nastupila 2020. godine.

Dobio sam više od 13 kg masti

Sve teretane su bile zatvorene i nisam mogao da se motivišem da vežbam kod kuće kao drugi. Kao lični trener, imao sam svoju opremu, ali mi je nedostajalo snage da počnem. Tako da sam potpuno prestao da vežbam. Stalno sam bio kod kuće, naručivao i jeo brzu hranu. Pre pandemije bio sam u odličnoj formi, ali kada sam počeo puno da ležim na kauču, mišići su počeli da atrofiraju. Pored pica, hamburgera i kineske hrane, jeo sam krofne i kolače. Mnogo volim slatkiše. Povremeno sam pio i alkohol.

Na ovaj način sam dobio preko 13 kg masti. Vaga je tada pokazala 90 kg, što je, s obzirom na moju visinu od 170 cm, značilo da sam postao prilično težak. Moja telesna mast je tada dostigla 25 odsto. Pre pandemije bila je oko 12 odsto. Bio sam teži nego ikada ranije, ali najgore je bilo što to nisam ni shvatao. Vidiš sebe u ogledalu svaki dan, a tako i svoju porodicu, a te promene ni ne primećuješ.

Transformacija personalnog trenera
Izvor: YouTube/Infinite Motivation

Prekretnica

Drugi oko mene su počeli da komentarišu moj novi izgled. "Postaješ sve veći" ili "Lalo, tvoj stomak je veći nego ranije". A onda sam odgovorio: "Pretpostavljam da si u pravu". Tada sam stao ispred ogledala i rekao sebi da je to istina i da to nije Lala kog poznajem. Imao sam i gorih trenutaka u životu, tako da mi novi izgled nije izazivao veliku tugu. Nije mi smetalo. Nisam primetio koliku štetu sam naneo sebi. Trenutno sam lični trener sa velikim iskustvom, ali 2020. sam imao samo nekoliko klijenata. Znao sam da mi se dive i da sam im uzor. Nisam mogao tako da ostavim, morao sam da im dam primer.

Borba

Bio sam spreman da se borim za svoje telo i zdravlje u januaru 2021. Još uvek sam imao mišiće koje sam ranije razvio. Ono što sam morao da uradim, jeste da se otarasim masnoće koja se, zbog loših navika u ishrani, jako nakupila. Počeo sam da pravim male promene. Izlazio sam češće i smanjio brzu hranu sa pet puta nedeljno na dva puta. I dalje sam pio alkohol, možda jednom nedeljno.

U teretani nisam odmah radio teške treninge snage. Počeo sam sa vežbama niskog intenziteta. Dva meseca sam izvodio vežbe sa malim tegovima i to po dva ili tri puta nedeljno. Tek tada sam počeo da ubrzavam tempo, dodajući kardio. Postepeno sam povećavao serije na treninzima koji su trajali sat vremena. Sve više sam jeo. Moj glavni cilj je bio da zadržim visok unos proteina kako bih povratio mišićnu masu koju sam izgubio. Tako da sam jeo mnogo mesa i mlečnih proizvoda.

Ti si ono što jedeš

Uvek kažem ljudima da ne treba da se odriču svoje omiljene hrane. Samo treba da znaju balans. Za doručak sam jeo kajganu sa šunkom i sirom, tortilju sa jajima ili francuski tost sa sirupom bez šećera, jer jednostavno volim slatkiše i palačinke sa visokim sadržajem proteina.

Jednom nedeljno sam kuvao sat vremena i spremao večeru za celu nedelju. Pravio sam seriju pirinča i pilećih prsa na žaru. Za ostale obroke, napravio sam ribu i pirinač, svinjske kotlete sa rezancima i koktele od škampa. Najčešće je to bila piletina. Volim je puno. Svaki obrok je uključivao jednu šaku povrća, najčešće su to bile tikvice jer ih baš volim. Užine su uključivale proteinske pločice, jogurt, niskokalorični sladoled i sendviče sa puterom od kikirikija. Na kraju svoje transformacije, decembra 2021. godine, imao sam 13 kg manje. Izgubio sam još više masti, ali sam to nadoknadio mišićima. Moja telesna mast je pala na 9 procenata. U to vreme, to je bio moj rekord.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)