SAVETI

PRVO PIVO, PA VINO ILI OBRNUTO? Naučnici otkrili da li od redosleda pića zavisi mamurluk posle Prvog maja

Autor Tamara Veličković

Da li redosled pića može mamurluk da učini blažim? Otkrili su naučnici.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Verovatno ste čuli da kada pijete alkohol, važi pravilo da prvo pijete pića sa manjim sadržajem alkohola, a zatim pređete na ona sa većim sadržajem alkohola? Zahvaljujući tome, mamurluk će biti manje izražen sledećeg dana. Mit "prvo pivo, pa vino" prilično je ukorenjen u našim glavama, pa su naučnici odlučili da provere da li u tome ima istine.

Naučnici sa Univerziteta Witten Herdecke u Nemačkoj i Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji detaljno su se bavili ovom temom. Oni su angažovali 90 učesnika za svoju studiju i podelili ih u tri grupe. Prva grupa je popila 2,5 litara piva, a zatim četiri čaše rashlađenog belog vina. Druga grupa je započela test vinom i zalila pivom. Treća grupa, podeljena u dve podgrupe, konzumirala je samo pivo ili samo vino.

Tokom studije, istraživači su učesnike zamolili da navedu nivo intoksikacije alkoholom na skali od 1 do 10. Posle poslednjeg gutljaja alkohola, naučnici su postavili pitanje poslednji put. Zatim je svaki učesnik popio čašu vode i otišao na spavanje pod budnim okom istraživača.

Sledećeg jutra, od učesnika je zatraženo da prijave da li su iskusili simptome mamurluka, a zatim da ih ocene na skali. Skala je uključivala simptome kao što su žeđ, gubitak apetita, bol u stomaku, mučnina i glavobolja. Nedelju dana kasnije, eksperiment je ponovljen, s tim što je grupa koja je ovog puta krenula sa pivom, počela sa vinom i obrnuto.

Naučnici nisu našli značajne razlike u rezultatima pojedinih grupa. Bez obzira na redosled kojim su konzumirali alkohol, simptomi mamurluka koje su prijavili, bili su slični. Prvi autor studije i istraživač na Univerzitetu Witten Herdecke u Nemačkoj, rekao je u saopštenju za medije da je istina da ispijanje previše bilo kog alkoholnog pića može da dovede do mamurluka. "Nismo pronašli nikakve dokaze da će redoled 'pivo pre vina' uticati na to da mamurluk bude blaži u odnosu na mamurluk nakon pijenja vina pre piva", rekao je.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)