RASPITALA SAM SE O KUĆAMA ZA EVRO U ITALIJI: Našla sam bolju ponudu, kupila dve i odmah se preselila!

Jeftine nekretnine u Italiji zaludele su ceo svet, a jedna Amerikanka otkriva kako je prošla sa kupovinom!

YouTube/LeAw Leave Everything and Wander - Luca & Sara

Sećate li se bračnog para, Sare i Luke, koji su se 2020. iz Argentine doselili na Siciliju i kupili kuću za evro? Njihova priča je postala veoma popularna kada su pokazali kako izgleda proces obnove napuštene, zarasle i zapuštene kuće. To je i caka kod jeftinih nekretnina u Italiji. Za većinu slučajeva je potrebno renoviranje iz temelja, a vlasnici se obavezuju da će je renovirati tokom naredne tri godine.

Amerikanka Lora Minton (53) otkrila je svoje iskustvo sa kupovinom nekretnina u Italiji. Proputovala je ceo svet, ali jedino se u Italiji oseća kao da je kod kuće. Pre nego što je nastupila pandemija, Lora je razmišljala na koji način može da se preseli i živi u Italiji. "Razmišljali smo kako bismo to mogli da uradimo, izbacujući ideje poput: 'Dobro, ovde nemaju kukuruz, hajde da napravimo prodavnicu kukuruza za sve turiste i možemo da živimo ovde'", rekla je. Potom je dobila ideju.

"Pre par godina sam počela da čitam o programu kuća za 1 evro, gde su neki gradovi prodavali kuće kojima je bilo potrebno veliko renoviranje za 1 evro. Čitala sam mnogo o Musomeliju. Imaju kuće od za evro, ali imaju mnogo premijum kuća koje nisu evro. Moja kuća u Musomeliju bila je na listi za 60.000 evra. Cenkali smo se i dobila sam je za 57.000 evra. Kuća koju sam kupila ima skoro 3.000 kvadratnih metara", rekla je Lora.

Ubrzo je odlučila da kupi još jednu nekretninu. "Pošto sam bila ovde i upoznala dosta doseljenika, otkrila sam da mnogi ljudi žele da se presele ovde i traže smeštaj. Moj brat i ja smo mislili: 'Hajde da kupimo nekoliko kuća i onda ih iznajmimo'. Moja sestra i ja trenutno gledamo treću kuću. To je prvenstveno za ono što nazivaju kratkoročnim iznajmljivanjem, ali to nije Airbnb. To je više kao iznajmljivanje na 18 meseci", objasnila je. Cena druge kuće bila je još niža. "Kupili smo je za 25.000 evra, ali je nakon honorara i drugih dodatnih troškova na kraju bilo 31.000 evra. Trosobna je i ima dvorište, što je neverovatno".

Dodatni troškovi za koje nikad niste spremni

"Često me pitaju koliko trošim na renoviranje, ali mi je teško da kažem jer postoje želje, a onda i potrebe. Treba mi kuhinja. Trebaju mi zidovi da ne otpadaju tapete. Da li mi treba druga kuhinja? Ne, ali kuhinje su ovde mnogo pristupačnije. Izgradnja moje dve kuhinje koštala je 5.500 evra", rekla je Lora i priznala koji troškovi su je iznenadili.

"Prilikom kupovine prve kuće, uplatila sam depozit od 10 odsto i agencijsku proviziju, koja je uglavnom 4 odsto od kupoprodajne cene. Ono što me je iznenadilo, to je da sam svoju kuću kupila za 57.000 evra, ali je neki momak u kancelariji odlučio da moja kuća vredi 80.000 evra, pa su porezi iznosili 9 odsto od toga. Ako imate prebivalište, onda plaćate 2 odsto od procenjene vrednosti vašeg primarnog doma. Pretpostavila sam da porezi koje sam platila, uključuju poreze na imovinu, ali to je bio samo porez na prodaju", rekla je Lora i dodala:

"Generalno, porezi na imovinu su između 300 i 600 evra godišnje, ali pošto je moja kuća ogromna, to je 946 evra. Posle svih taksi, ukupan trošak je bio 69.182 evra. Ipak, ako bi neko rekao da možete da dobijete prelepu kuću od 3.000 kvadratnih metara, šest spavaćih soba, dve kuhinje za 70.000 evra, rekla bih: 'Dogovoreno'", objasnila je Lora, a njena trosobna kuća u Kaliforniji, koja ima 1.500 kvadratnih metara, procenjena je na 504.000 dolara.

"Da imam načina, provodila bih svo vreme ovde, ali zbog vize ne mogu. Moram da idem tamo i nazad. Verovatno imam još dve godine pre nego što se penzionišem, ali ću većinu vremena biti u Italiji, a zatim se na kraju vratiti u Sjedinjene Američke Države. Izdaću svoju kuću u Kaliforniji na narednih 15 do 20 godina. A kad poželim da se vratim, onda ću još imati svoju kuću, koja će biti i otplaćena jer sam je izdavala", rekla je Lora.

Pogledajte kuću koju je bračni par kupio na Siciliji za 1 evro:

Kuća na Siciliji za 1 evro  YouTube/LeAw Leave Everything and Wander - Luca & Sara

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Potpuno renovirana kuća za 35.000 evra  TikTok

(MONDO/T.V.)