Jaja su jedna od najboljih namirnica u ishrani. Odličan su izvor proteina, vitamina i hranljivih materija. Dugo se verovalo da jaja u velikim količinama mogu da dovedu do visokog holesterola i srčanih oboljenja. Ipak, poslednjih godina objavljen je niz studija koje su to opovrgle i potvrdile da su jaja pogrešno ocenjena loše. Novinarka Džejmi Statis odlučila je da sprovede mali eksperiment i da jede jaja svaki dan nedelju dana kako bi videla koje promene će to doneti njenom telu.
Evo njenih zapažanja:
"Jedno od neočekivanih, ali divnih zapažanja tokom nedelje kada sam jela jaja, jeste da me je to motivisalo da donesem bolje i zdravije izbore. Na primer, umesto da pojedem kolačić sa švedskog stola u hotelu (koji mi ne bi obezbedio hranljive materije), izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih brzo bila gladna, a jaja su me prilično zasitila i držala apetit pod kontrolom dok nije došlo vreme za užinu u avionu. Za svoj eksperiment, jela sam dva do tri jaja dnevno. Planiram da u budućnosti uvek imam tvrdo kuvana jaja u frižideru jer su savršena užina bogata proteinima za jelo sredinom dana ili pre treninga. Nastaviću da pravim omlete", ispričala je novinarka.
Koliko jaja dnevno možemo da pojedemo?
Blog Univerziteta Harvard ističe da zastarele zdravstvene smernice sugerišu da ne bi trebalo da jedete više od jednog do dva jaja nedeljno, ali to pravilo više ne važi. "Prosečna zdrava osoba verovatno neće pretrpeti nikakvu štetu ako pojede do sedam jaja nedeljno", navode. Dijetetičarka Blanka Garsija ističe da je važno zapamtiti da jaja jesu veoma hranljiva, ali da to ne znači da treba da jedemo tri jajeta dnevno.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)