KUVARICA IZ SRBIJE OSVOJILA AUSTRALIJU: Snežana srpskim jelima raspametila i Džejmija Olivera, uživao je u ajvaru

Snežana Čalić oduševila je australijsku publiku srpskim jelima!

Instagram/snezanacalic_official/Printscreen

Snežana Čalić koja živi i radi u Australiji oduševila je tamošnju publiku u 16. sezoni emisije "MasterChef Australia". Kulinarskim umećem oduševila je i čuvenog kuvara Džejmija Olivera. U prvoj epizodi sudijama je poslužila hleb sa tri vrste putera. To nije bio običan puter, već onaj sa posebnim pečatom - srpskim. Napravila je puter od inćuna, puter od ajvara i baklava puter. Sve sudije je svojim majstorijama "oborila s nogu".

"Mislim da ste neverovatno hrabri što poslužujete samo hleb i puter, ali je baš ukusno. To je stvarno, stvarno dobro", rekao joj je gostujući sudija Džejmi Oliver.

Ko je Snežana?

Snežana Čalić je rođena u Hrvatskoj, a kao devojčica se preselila u Srbiju. Rođena je u Hrvatskoj, ali se zbog rata sa svojom porodicom preselila u Srbiju, gde je i studirala.

"Moji roditelji su došli ovde (u Australiju) mnogo ranije ali pošto sam ja studirala u Srbiji, imala sam srpsko državljanstvo i nisam mogla da dođem u taj izbeglički program. Tako da sam došla mnogo kasnije nego moji roditelji", rekla je Snežana koja je počela da kuva sa sedam godina, a prve veštine u kuhinji stekla je posmatrajući svoju majku. Prvo jelo koje je napravila kao devojčica bio je gulaš.

"Imala sam sedam godina. Bile smo kod kuće ja i sestra same i ja sam napravila kao neki gulaš sa slatkim kupusom. Moj ujak koji je došao iz Švajcarske, naišao je kraj nas i pitao ‘pa gde ti je mama’. A ja kažem ‘pa mama i tata su na poslu’. Kaže on ‘pa ko je ovo skuvao’. I dan danas svi pričaju o tome. On je onda otišao u auto i doneo mi 40 čokolada. Nije mogao da veruje da sam ja napravila gulaš. Iskreno ja sam uvek volela da kuvam", ispričala je, prenosi Zadovoljna.

Odrastanje

Odrastala je okružena mediteranskim i srpskim jelima i ta dva stila i danas definišu njeno kuvanje. Po završetku studija je došla u Australiju, i uhvatila se u koštac sa izazovima u novoj zemlji. Trenutno radi u bankarskom sektoru i ima uspešnu karijeru, ali kaže da se za nju magija uvek dešava samo u kuhinji. Srbi su nakon saznanja da se punjene paprike dobile svoju promociju u Master Chef "poludeli" na mrežama te su za Snežanu imali samo reči hvale.

"Bravo Srpkinjo", "Uf kad im spremi sarmice u vinovom listu sa kiselim mlekom. A može i pasuljčina neka", "Ljudi, mora da pobedi, pogledajte kako su popadali na ovaj recept", pisali su oni.

Nažalost, Snežana je 21. maja ispala iz takmičenja, a pre toga je rekla da bi ako pobedi, novac (250.000 dolara) iskoristila za otvaranje svog restorana s domaćom kuhinjom, prenosi Zadovoljna. Godinama je Snežana veštine kuvanja učila od svoje majke, a sada ona svoju ljubav, kroz ukusnu hranu, pruža suprugu Aleksu, sinu Lazaru i kćerki Lenki, koja takođe pokazuje veliko interesovanje za kuvanje.

"Suprug me je prijavio. On uvek slika kad ja nešto napravim i skuplja te slike, i onda je on poslao sve te slike i… stvarno pozvali me na audiciju. Ja još uvek ne verujem da sam ja tamo", rekla je Snežana za SBS.

Pogledajte njena kulinarska umeća u videu:

This browser does not support the video element.

Snežana Čalić  Instagram/snezanacalic_official

 (Zadovoljna.rs/MONDO/T.B.)