5 saveta koji podižu cenu kuće: Kupci spremni da daju više para, a rešenje je prosto

Ukoliko ste odlučili da prodate kuću ili jednostavno želite da joj na određeni način povećate vrednost, to možete uraditi i bez većih ulaganja

Shutterstock/David Calvert/photoschmidt/karamysh/hydebrink

Britanski stručnjaci za nekretnine otkrili su pet saveta o tome kako dodati vrednost kući, ali da ne potrošite mnogo novca za renoviranje ili eventualno širenje.

"Ključno je razmišljati kao kupac i napraviti poboljšanja koja biste tražili kada kupujete kuću za sebe", navode stručnjaci.

Prvi savet koji su podelili odnosi se na samo uređenje eksterijera kuće.

"Prvi utisci su važni, a poboljšanje eksterijera vašeg doma jedan je od najisplativijih načina da povećate njegovu vrednost. To može uključivati i košenje trave, podrezivanje žive ograde, uklanjanje korova. Sveži sloj farbe na ulaznim vratima je takođe jeftin, ali efikasan način da vaš dom izgleda privlačnije", navodi stručnjaci.

Spoljna rasveta takođe može napraviti razliku.

"U zavisnosti od izgleda, spoljno svetlo možete naći i za relativno mali novac", ističu.

Drugi savet tiče se malih, ali pametnih nadogradnji.

"U kuhinji razmislite o farbanju ormarića ili čak da zamenite ručke. U kupatilu možete zameniti staru rasvetu, staviti novu zavesu u tušu. Čisto kupatilo uvek je važno za bilo koju nekretninu, a ove male nadogradnje mogu imati veliki uticaj", ističu.

Jedan od saveta odnosi se i na energetsku efikasnost, a stručnjaci ističu kako su energetski efikasne kuće privlačnije kupcima zbog potencijalnih dugoročnih ušteda.

"Jedna studija kaže da će 35 posto potencijalnih kupaca dati ponudu za dom sa ekološkim instalacijama. Možete zameniti sijalice LED sijalicama, instalirati pametni termostat i zakrpiti sve praznine oko prozora ili vrata kako biste poboljšali izolaciju", navode.

Rešenja za skladištenje takođe mogu biti privlačna.

"Postavite police u malim prostorijama ili iskoristite prednost vertikalnog prostora u manjim prostorijama korišćenjem većih polica za knjige. Uz nešto veći budžet, možete dodati ugradni nameštaj i ostave po kući", mišljenja su stručnjaci.

Poslednji savet odnosi se na pripremu privatne kuće za prodaju na tržištu nekretnina.

"Pokušajte da stvorite osećaj prostranosti i to novim rasporedom nameštaja. Dodavanjem suptilnih stvari, kao što su slike ili cveće, dodaće toplinu i stil vašem domu, a možete povećati privlačnost bez preopterećenja prostora", zaključuju stručnjaci, prenosi Sky News

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"PLATE RATU 500 EVRA, PA ODRŽAVANJE 300 I ŠTA IM OSTANE?" Agent za nekretnine o izazovima kupovine stana na kredit u Srbiji  kurir televizija