Svi prebacuju klimu da greje, a neće da radi: Majstor nam je otkrio "starinski trik" koji niko ne zna

Da li ste ovih dana pokušali da postavite klimu da greje, a niste uspeli? Pročitajte šta može da bude problem i kako da ga rešite!

ERIK Miheyeu/Shutterstock

Nagli pad temperature ne samo da nas je iznenadio, već je uspeo da rashladi i domove širom Srbije. Sezona grejanja još uvek nije počela, zbog čega je klima u ovom trenutku pravi spas. Ipak, mnogi se žale da ne mogu da promene sistem hlađenja na grejanje. Ovo je problem koji se javlja gotovo svake godine, a majstor Anđelo J. nam je otkrio šta može da bude problem i kako da ga rešite.

Klima uređaj sa funkcijom grejanja danas je standard. Mnogi korisnici koriste klima uređaj u režimu grejanja tokom prelaznih perioda, proleća i jeseni, ali možete da ga koristite i za grejanje doma u zimskoj sezoni. Važno je da obratite pažnju na radne parametre u režimu grejanja kako bi snaga grejanja bila adekvatna potražnji za toplotom. Opseg radne temperature u funkciji grejanja je takođe važan. Savremeni, efikasni klima uređaji najviše energetske klase, zadržavaju punu snagu grejanja čak i na spoljnoj temperaturi od -15 °C, a greju i na temperaturama od -25 - -30 °C.

Greška koju najčešće pravite

Mnogi upale klimu, pa tek onda sistem hlađenja prebacuju na grejanje. Stručnjaci kažu da je najbolje da to uradite pre nego što upalite klimu. Kada je upalite, potrebno je da prođe između dva i deset minuta da počne da greje, što zavisi od samog uređaja, ali i spoljne temperature. Što je napolju hladnije, to je potrebno više vremena da uređaj počne da greje.

Kako da podesite klimu da greje?

  1. Prvo što treba da uradite, jeste da na daljinskom prebacite MODE na grejanje. Većina upravljača ima instrukcije na engleskom, pa kada vidite da je aktivirana opcija HEAT ili u nekim slučajevima, nacrtano sunce, znate da ste uradili pravu stvar.
  2. Potom podesite temperaturu na daljinskom. Stručnjaci savetuju da uvek postavljate temperaturu koja je dva stepena viša od one koju želite. Ako želite da vam u stanu bude 24 stepeni, podesite klimu na 26. Zašto je ovo neophodno? Unutrašnja jedinica klime meri temperaturu kod sebe gde je ona za dva stepena veća nego u prostoru koji se klimatizuje.
  3. Da li ćete brzo zagrejati prostoriju ili ćete to učiniti postepeno, zavisi od brzine duvanja vazduha, a koju podešavate uz pomoć dugmeta FAN SPEED. U večini slučajeva postoje tri ili četri brzine, a preporuka masjtora jeste da koristite onu najslabiju (LOW) zato što se ventilator sporije okreće i vazduh više zadržava u isparivaču unutrašnje jedinice. Takođe, ispostavilo se i da kad se koristi manja brzina, vazduh je za oko dva stepena topliji nego kada jače duva.

Trik majstora

Ako ste ispratili se korake, a iz klime i dalje struji hladan vazduh, postoji trik koji uvek "radi". Otkrio nam je majstor za klime, Anđelo J.

"Potrebno je da isključite klima uređaj iz struje. Po starinski, da iščupate kabl iz zida. Sačekajte nekoliko minuta, pa ga ponovo udenite u utičnicu. Na ovaj način, klima će se 'resetovati', zaboraviće prethodna podešavanja i moći će da radi po programu koji ste joj zadali", otkrio je Anđelo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVO NIKAKO NE RADITI AKO NE ŽELITE DA VAM SE ZAPALI KLIMA! Majstor otkrio najčešće uzroke požara po ekstremnim temperaturama  Kurir televizija