U Mariboru sam doživela ono što nigde nisam: Odvojite samo 3 dana za iskustvo koje "leči" dušu

Da li imate mesto koje može maestralno da vam "obriše" sav stres? Ja sam ga upravo pronašla.

Mondo/Tamara Veličković/Promo/Blaž Črnič

"Oduševićeš se čim budeš stigla", bila je rečenica koju su mi najmiliji izgovorili kada sam im saopštila da idem na par dana u Sloveniju. Grad Maribor, smešten u srcu Slovenije, sa svojom jedinstvenom kombinacijom umetnosti, istorije, tradicije, hrane i vina, bio je glavni krivac spoznaje da sam se ponovo povezala sa sobom i obnovila energiju. "Savršen beg", mislila sam dok sam prolazila kroz savršeno uređene zelene površine. Od zadivljujućih alpskih pejzaža do istorijskih gradova, od kristalno čistih jezera do bogatih vinogradskih regija, Slovenija sa razlogom ima sinonim - pravi raj.

DOBRODOŠLICA U SREDNJOJ ŠKOLI ZA UGOSTITELJSTVO I TURIZAM U MARIBORU

Srednja škola za ugostiteljstvo i turizam u Mariboru jedna je od najprestižnijih obrazovnih ustanova u regionu, poznata po svojoj posvećenosti kvalitetnom obrazovanju u oblasti ugostiteljstva i turizma. Ova škola, koja je ujedno i srce internacionalne saradnje u okviru Erasmus+ InnoVET projekta, pružila mi je nezaboravnu dobrodošlicu. Malo je reći da sam se osećala kao kod kuće.

Imala sam priliku da uživam u bogatom spektaklu specijaliteta, uz čašu finog vina. Ova kulinarska čarolija bila je prilika da se upoznam sa vrhunskim radom učenika škole, koje sam neprestano posmatrala. Vodili su računa o svakom detalju, dok su pažljivo postavljali specijalitete koji su uključivali lokalne delikatese. Bila je to prava avantura za nepce!

To je bio samo uvod u završnu konferenciju Erasmus+ InnoVET projekta, koji okuplja raznovrsne učesnike iz različitih sektora i zemalja. Pored Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam Maribor i Zavoda za turizam Maribor, u projektu učestvuju i Turistička zajednica Karlovačke županije, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd, kao i kompanije GosTur, Ferial d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d. Svaka od ovih organizacija doprinosi razmeni znanja i iskustava koja će unaprediti sektor turizma i ugostiteljstva širom Evrope.

Tema projekta je participativni turizam, a rezultati su tri priručnika za učenike i studente turističkih smerova i aplikacija za mapiranje turističkih znamenitosti i atrakcija koji su namenjeni prvenstveno učenicima i studentima srednjih i stručnih turističkih škola, lokalnoj zajednici i turistima.

Aplikacija InnoVET  YouTube/visitmaribor

Tako je napravljena velika digitalna baza podataka o turističkim atrakcijama u tri zemlje. Ova baza moći će svakodnevno da se ažurira. Ono što je posebno, to je da će biti dostupna svima, pa će korisnici aplikacije InnoVET moći da sami dodaju turističke atrakcije iz svoje okoline. Na kraju projekta, aplikacija InnoVET imaće oko 1.500 zapisa o različitim turističkim mestima u gradovima kao što su Maribor, Radovljica, Karlovac, Zagreb, Rijeka, Beograd i Skoplje. Aplikacija će imati i dodatne funkcije, kao što su pretraga za atrakcije koje su prilagođene osobama sa invaliditetom, kao i mogućnost prijave ekoloških problema ili oštećenja turističke infrastrukture. Nakon završetka projekta, planira se proširenje aplikacije na druge destinacije.

"U kompaniji Ericsson Nikola Tesla, učešće u projektu InnoVET vidimo kao priliku da zajedno sa javnim, obrazovnim i privatnim institucijama te svim uključenim akterima doprinesemo pozitivnom uticaju na zajednicu. Projekat je pokazao da su IT rešenja, poput naše aplikacije za mape sa atrakcijama i prijavu ekoloških rizika, odličan primer saradnje koja omogućava uključivanje mladih i stručnog obrazovanja u procese važne za celu zajednicu. Upravo je ovaj projekat pokazao da je sa odgovarajućim IT rešenjima moguće snažnije uključiti stručno obrazovanje u razvoj turizma i zaštitu životne sredine", rekao je Ivica Projić iz Ericsson Nikola Tesla d.d.

KLUPE KOJE PRIČAJU JEDINSTVENE I NEPONOVLJIVE PRIČE

Među posebnim mestima u Mariboru nalaze se klupe koje svojim nazivima i značajem pričaju zanimljive priče i nude posebne doživljaje. U to sam se lično uverila, odmah nakon konferencije. Od ljubavi prema knjizi, preko počasti ženama, do romantičnih trenutaka, klupe su me podsetile na lepotu jednostavnih stvari u životu.

Živi Lanac - Berza Knjiga

Klupa koja je mnogo više od običnog mesta za sedenje. Ona je simbol zajedništva i ljubavi prema knjizi. Smeštena u centru grada, ispred Univerzitetske biblioteke, služi kao neformalna berza knjiga gde posetioci mogu da ostave ili uzmu knjige. Knjige prelaze iz ruku u ruke i tako stvaraju "živi lanac" znanja i priče.

MONDO/Tamara Veličković 

"Klupa je prostor za razmenu reči, mišljenja i ideja, a takođe služi i za deljenje knjiga, jer ima police sa strane za tu svrhu. Kako je postavljena na ulazu u popularnu višenamensku čitaonicu, estetski ulepšava društveni prostor za korisnike ove čitaonice i sve prolaznike. Istovremeno, funkcionalno i socijalno omogućava ljudima da se povežu", objasnio je Nejc Brezovšek, autor ove klupe, koji je studirao na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Ljubljani i Akademiji za likovnu umetnost i dizajn u Bratislavi.

Ženska Klupa

Druga klupa koja zaslužuje pažnju je "Ženska klupa". Posvećena je ženama i predstavlja simbol njihovog doprinosa društvu i kulturi. Smeštena u mirnom delu grada, na obali Dunava, često je mesto okupljanja za razgovore, umetničke projekte i različite kulturne aktivnosti koje odaju počast ženama iz prošlosti i sadašnjosti. Autorka ove klupe je vajarka Metka Kavčič, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti Univerziteta u Ljubljani i završila specijalizaciju iz konzervacije i restauraciju.

MONDO/Tamara Veličković 

"U 16. veku, mnoge žene su optužene za veštičarenje i kao rezultat toga ubijane. Okrutnost i nasilje tog doba i dalje su duboko ukorenjeni u svesti mnogih generacija i društava, uprkos protoku vremena. Metalni ogrtač na klupi simbolizuje momenat u kojem su ženu odvukli na streljanje, a ona je za sobom ostavila samo taj komad odeće koji je ostao za sva vremena na toj klupi", objasnila je Nataša Jančar iz Mariborske turističke organizacije.

Nas Dvoje - Midva

Klupe "Nas dvoje" ili "Midva", romantične su i posebne na svoj način. Dizajnirane su za parove i sve one koji žele da provedu kvalitetno vreme zajedno. Smeštene na predivnoj lokaciji sa pogledom na reku Dravu, predstavljaju savršeno mesto za ljubitelje prirode i romantike. Klupe pružaju intiman ambijent za razgovor i opuštanje, kao i priliku za stvaranje nezaboravnih uspomena. Samo ime simbolizuje bliskost i povezanost. Tvorac je akademski vajar dr Marjan Drev koji je rad zasnovao na tome da klupa mekih krivina bude u kontrastu sa onom sa ugaonim zavojima. Poruka je jasna: "Par je više od samo dvoje".

MONDO/Tamara Veličković 

Istina o slobodi

Ova klupa simbolizuje večitu potragu za slobodom i njenim značenjem u savremenom društvu. Sedište predstavlja mesto gde pojedinci mogu da zastanu, razmisle i razmotre šta za njih znači istinska sloboda. Njen tvorac je Vojko Pogačar koji je diplomirao na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn Univerziteta u Ljubljani (ALU).

MONDO/Tamara Veličković 

Prvi među jednakima

Naziv ove klupe naglašava koncept liderstva i jednakosti, što može da odražava napetosti između hijerarhije i ravnopravnosti u zajednici. Prolaznici su pozvani da se zamisle nad pitanjem da li u društvu zaista svi imaju jednake šanse ili se neki pojedinci uzdižu iznad drugih, bilo po zaslugama ili ne. Na njoj se nalaze dve pločice. Na jednoj su misli Primoža Trubara "Stati i opstati", a na drugoj rečenica Martina Lutera: "Čak i da sam znao da će se sutra svet raspasti, ipak bih danas zasadio moje drvo jabuke".

MONDO/Tamara Veličković 

SONČNI RAJ - DALEKO OD GUŽVE, MESTO GDE SUNCE NIKADA NE ZALAZI

Ako nikada niste bili na mestu gde sunce nikada ne zalazi, preporučujem imanje SONČNI RAJ. Smešteno daleko od gradske vreve Maribora, predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode i mira. Okruženo je prelepim pejzažima i pruža pogled o kom gotovo svi sanjamo kad smo u potrazi za mirom. Ovde sam imala priliku da prvi put probam vino od konoplje, koje je specifično po svom delikatnom ukusu i jedinstvenoj aromi. Ovo vino ne sadrži grožđe, već isključivo cvetove industrijske konoplje.

Ono što je posebno na ovom imanju, jeste "Fontana vina". Možete sami da sipate vino iz bureta koje želite, a sve što vam treba je čaša sa posebnim čipom na dnu. Kućice iz kompleksa "Nesting resort" su mala gnezda na obroncima šume koje će vas na prvu ostaviti bez daha i mamiti da im se vratite.

LEVINO WINE BAR - ELEGANTNO I INTIMNO MESTO SA KOLEKCIJOM LOKALNIH VINA IZ SLOVENSKIH VINOGRADA

LeVino Wine Bar je mesto gde sam imala prilika da degustiram razna vina u prijatnom ambijentu. Bar nudi bogat izbor lokalnih i internacionalnih vina. LeVino Wine Bar sastoji se od tri prostorije. Prva prostorija je dnevni boravak, uređen u toplom i opuštajućem stilu, savršen za neformalno uživanje u vinu. Zatim, tu je impresivni podrum iz 11. veka, koji pruža jedinstveno iskustvo degustacije u prostoru prepunom istorije. Treća prostorija je atrijum, u kome se nalazi potomak čuvene Stare loze, što daje poseban pečat ovom mestu. Bar nudi izbor od čak 70 domaćih vina, omogućavajući gostima da istraže bogatu vinsku kulturu Slovenije.

LONČARSKI CENTAR MARIBOR - RADIONICA U KOJOJ GLINA STVARA MAGIJU

Po prvi put sam imala priliku da oblikujem glinu. I moram da priznam da je delovalo mnogo lakše nego što zapravo jeste!

MONDO/Tamara Veličković 

Lončarski centar Maribor je jedinstveno mesto gde se tradicionalna veština prenosi kroz generacije. U ovom centru posetioci mogu da nauče osnovne tehnike lončarstva, ali i napredne veštine oblikovanja i ukrašavanja glinenih predmeta. Centar promoviše lokalnu zanatsku kulturu, dok istovremeno pruža priliku svakome da se kreativno izrazi i stvori unikatne keramičke predmete.

OČARAVAJUĆA PLOVIDBA REKOM DRAVA UZ MUZIČARE I "BOROVNIČKU"

Drevna istorija splavarenja i plovidba rekom Dravom je iskustvo koje svako treba da doživi! Drava, jedna od najdužih reka u regionu, prolazi kroz slikovite predele, između zelenih šuma, vinograda i istorijskih gradova. Tokom plovidbe, uživala sam u miru reke, dok su nam lokalni muzičari svirali, a domaćini spremili gulaš i čuvenu rakiju od borovnice - "borovničku".

MONDO/Tamara Veličković 

NANA KAFE I BISTRO - SPECIJALITETI INSPIRISANI SLAVNIM KUVAROM SEBASTIJANOM BLAKAJEM

Ovaj lokal kombinuje tradicionalne ukuse sa modernim tehnikama i stvara jedinstvena jela koja osvajaju nepca.

MONDO/Tamara Veličković 

Ambijent je topao i gostoljubiv, savršen za opuštanje uz autentične gastronomske kreacije koje nose pečat Blakajevog kulinarskog stila. Bilo da je reč o tradicionalnim kolačima ili modernim poslasticama, svaki desert je prava umetnost koja zaokružuje gastronomsko iskustvo u ovom šarmantnom lokalu. Za njih su zadužene majstorice Vesna, Darja i Alja.

UMETNIČKO ISKUSTVO NA OTVORENOM SPOJILO PLES I MAGIJU NOĆNOG NEBA

Balet pod zvezdama na Glavnom trgu u Mariboru bio je očaravajuće umetničko iskustvo koje je spojilo ples i magiju noćnog neba.

Ova predstava omogućila je posetiocima da besplatno uživaju u vrhunskim baletskim izvedbama na otvorenom, dok su zvezde iznad doprinele da noć bude spektakularna. Predstava "Romeo i Julija" u koreografiji Valentine Turcu na muziku Sergeja Prokofjeva prošle godine je okupila čak 13.000 posetilaca!

POP-UP KUĆA NAJSTARIJE LOZE NA SVETU

Poseban simbol Slovenije je "Stara trta", najstarija vinova loza na svetu koja još uvek rađa grožđe i ima više od 400 godina. Ova izvanredna loza, koja se nalazi u Mariboru, predstavlja značajan deo kulturne baštine i vinske tradicije zemlje. Njeno dugovečno postojanje i kontinuirana proizvodnja grožđa svedoče o bogatoj vinskoj istoriji regiona. Predstavlja ponos Slovenije i atrakciju za sve ljubitelje vina. U Ginisovu knjiga rekorda upisana je 2004. godine, a preživela je ratove, poplave i požare.

KOCBEK ULJARA - ISKUSTVO KOJE JE OSTAVILO NAJVEĆI UTISAK

Kocbek uljara u regiji Prlekija ostavila je na mene najveći utisak, naročito jer sam prvi put probala bučino (bundevino) ulje najvišeg kvaliteta. Ova uljara, koja datira iz 1929. godine, predstavlja duboku porodičnu tradiciju i posvećenost. Iza nje stoje deda, otac i sin, koji zajedno čuvaju i unapređuju staru zanatsku veštinu proizvodnje ulja.

Promo 

Bučino ulje, sa svojim bogatim i orašastim ukusom, savršeno oslikava njihovu stručnost i strast prema kvalitetu. Preporučujem svima da posete Kocbek uljaru i probaju ovo izvanredno ulje. To je iskustvo koje ne sme da se propusti, posebno za ljubitelje kvalitetne hrane i autentičnih lokalnih proizvoda. Verujte mi na reč, nema šanse da se u rodno mesto ne vratite sa par velikih ili malih flaša ovog ulja! Na raspologanju su vam toplo ceđena i hladno ceđena ulja.

DVERI PAX - NAJMODERIJA VINARIJA U SLOVENIJI

Vinarija Dveri Pax se izdvaja kao najmodernija vinarija u Sloveniji. Smeštena u slikovitoj regiji, sa posvećenošću izvrsnosti, Dveri Pax omogućava preciznu kontrolu nad kvalitetom i karakteristikama svakog vina. Poseta vinariji Dveri Pax mi je pružila priliku uživam u sofisticiranim degustacijama i inspirativnom ambijentu. Ovde možete da probate vina koja su osvojila nagrade i visoke ocene u okviru prestižnog takmičenja Decanter World Wine Awards u Londonu.

GOSTIONICA ŠIKER - UTOLITE ŽEĐ I DOBRO SE NAJEDITE NA NEKADAŠNJEM PUTU ZA KOČIJAŠE

Savršen spoj tradicionalnih slovenskih jela i savremenih kulinarskih tehnika, možete da osetite u gostionici Šiker koja se nalazi između Radgone i obližnjeg Maribora, na nekadašnjem putu za kočijaše. Sve je počelo 1870. godine, kada su Mihael i Ana Schiker pokrenuli priču o domaćoj gostionici za kočijaše, koja je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovnicima i putnicima. Meniji su pažljivo osmišljeni da obuhvate raznovrsne ukuse i preferencije, sa naglaskom na sveže i lokalne sastojke. Specijaliteti uključuju domaće pripremljena mesna i riblja jela, kao i ukusne predjele i deserte koji su rezultat stručnosti i strasti prema hrani. Izvana kuća i dalje zrači "seoskim" i rustikalni izgledom, dok je iznutra diskretno modernizovana.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Slovenija   MONDO