Mesto u Srbiji koje smo zapostavili: Savršeno za vikend, nema vetra koji "seče", a na samo sat i po od Beograda

Divčibare su godinama bile nepravedno zapostavljene, ali danas je sve drugačije.

rade32/Shutterstock

Divčibare, smeštene na planini Maljen, mnogi su nepravedno zapostavili. Ipak, kada pogledate iskustva na internetu, mahom su pozitivna. Danas je ponuda raznovrsna, a najveći benefit je blizina. Ovo je mesto koje je jako blizu Beograda, svega nešto više od 100 kilometara, pa ako poštujete saobraćajne propise, možete da stignete za sat i 30 do 45 minuta.

Planina Maljen, na kojoj se nalazi Divčibare, poznata je po blagim padinama, prostranim livadama i gustim šumama. Ovaj kraj nudi idealne uslove za šetnje, planinarenje, biciklizam, kao i zimske sportove poput skijanja i sankanja tokom hladnijih meseci. Zbog povoljne klime, Divčibare su pogodne za posetu tokom cele godine, bilo da tražite beg od letnjih vrućina ili uživanje u hladnijim pejzažima.

Mondo 

Divčibare u jesen pružaju poseban ugođaj zahvaljujući prelepim bojama prirode i mirnoj atmosferi. Jesenje staze vode kroz guste šume, a lagane šetnje ili ozbiljnije planinarske ture savršeno su prilagođene onima koji žele da uživaju u svežem vazduhu i spokojstvu planinskog ambijenta. Uspon na Crni vrh nudi spektakularan pogled na jesenje pejzaže, što ga čini posebno privlačnim za posetioce tokom ovog perioda.

Mnogi posetioci hlave klumu i vazduh, ističući da tokom hladnijih meseci nikada ne duva vetar koji "seče". Čak su i naši velikani i kneževi bili oduševljeni prijatnom klimom i prirodom. Miloš Obrenović je lično otkupio Divčibare od Turaka oduševljen ovim neobičnim mestom.

MONDO/Uroš Arsić 

Za one koji vole posmatranje ptica i divljači, Divčibare su pravi izbor, jer jesen donosi živost u prirodni svet. Pored toga, lokalni restorani nude specijalitete od divljači, domaće pite, pasulj i gibanicu, uz topla pića i lokalna vina, koja savršeno zaokružuju ugođaj svežih večeri.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

PLANINE I PRIRODA CRNE GORE NUDE ATRAKTIVNE PLANINARSKE TURE!   MONDO/Teodora Orlandić i Anđela Pešić