Najstariji grad u Sloveniji je lek za dušu i telo: Svi jedva čekaju februar, posetiće ga više od 100.000 ljudi

Posetila sam Ptuj, grad koji čuva najstarije pozorište i bioskop u Sloveniji. I to nije sve.

MONDO/Tamara Veličković

Kada sam prvi put stigla u Ptuj, dočekao me je grad koji je stajao u vremenu. Ulice su bile popločane kamenjem, okružene starim zgradama koje su odisale šarmom prošlih vekova, a atmosfera nikad mirnija. Ptuj je najstariji grad u Sloveniji, a svaki njegov kutak nosi priču iz rimskog doba, što sam mogla da osetim dok sam šetala pored reke Drave. Ako bi me pitali da opišem energiju ovog mesta, rekla bih da je to mešavina opuštenosti i snage koja dolazi iz termalne vode, vinograda na obližnjim brežuljcima i same prirode. Grad doslovno pruža ruku, poziva da usporim, udahnem dublje i prepustim se.

Ptuj, najstariji grad Slovenije, pravo je skriveno blago koje čeka da ga otkrijete. Smešten na desnoj obali reke Drave, odiše bogatom istorijom, šarmom prošlih vremena i prirodnim lepotama. Ptuj je bio važno rimsko naselje, a danas njegovi muzeji i arheološki nalazi svedoče o slavnoj prošlosti koja se i dalje oseća na svakom koraku.

MONDO/Tamara Veličković 

Ptuj ne možete da posetite bez obilaska veličanstvenog Ptujskog dvorca, odakle se pruža pogled na grad, okolne vinograde i reku Dravu. Danas je dom muzeju u kom možete da istražite rimsku ostavštinu, srednjovekovno oružje, umetnost i narodne običaje, uključujući i slavnu maskotu grada, Kurenta - veselog karnevalskog lika koji donosi sreću i blagostanje. Najvažniji kulturni događaj u gradu je tradicionalni karneval "Kurentovanje", kada stanovnici nose posebne maske Kurenta kako bi oterali zimu i prizvali proleće. Traje jedanaest dana, a svake godine u februaru poseti ga više od 100.000 turista.

Na posebnom nivou Muzeja grada Ptuja, možete da uživate u jedinstvenoj postavci koja predstavlja istoriju muzike i muzičkih instrumenata kroz vekove. Izložba nudi fascinantan uvid u bogatu muzičku tradiciju ovog područja, a posebno se ističu dva izuzetna eksponata. Prvi je najstarija sačuvana "tibija", drevni duvački instrument iz perioda drugog i trećeg veka, koji svedoči o muzičkoj kulturi iz vremena Rimskog Carstva. Drugi je prikaz najstarijih orgulja i orkestarskih instrumenata na ovom području, što posetiocima omogućava da dožive istorijski razvoj muzike i njen značaj kroz vekove. Ova izložba ne samo da očarava ljubitelje muzike, već i pruža jedinstvenu priliku da se posmatraju instrumenti koji su oblikovali zvuk prošlosti i uticali na muzičku baštinu regije.

U Ptuju se nalazi najstariji bioskop u Sloveniji "Kino Ptuj", koji je prvu projekciju imao davne 1897. godine. Ova zgrada, s prelepim retro dekorom, zrači istorijom i kulturom, a ono što me je fasciniralo, to je da bioskop još radi. Projekcije se puštaju svakodnevno.

MONDO/Tamara Veličković 

Na samo korak od bioskopa nalazi se Mestno gledališče Ptuj, najstarije pozorište koje od 1753. godine ima redovni repertoar. Ovo pozorište ima posebnu čar i bogatu tradiciju. Spoljašnji izgled je klasičan, s blagim baroknim elementima, a fasada u svetlim, neutralnim tonovima odaje utisak dostojanstva i trajne lepote.

MONDO/Tamara Veličković 

Terme Ptuj i The Grand Hotel Primus - odmor za dušu i telo

Oaza mira u kojoj možete da pronađete sebe. The Grand Hotel Primus je pravo utočište ako želite da obnovite svoju životnu energiju. U hotelu imate priliku za aktivan odmor, velnes tretmane i uživanje u zdravoj hrani, sve sa ciljem obnavljanja unutrašnje ravnoteže. Ovo odmaralište ima u svojoj bogatoj ponudi otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom, masažere, različite velnes tretmane i saune, golf terene.

MONDO/Tamara Veličković 

U okolini hotela nalazi se predivan kamp koji nudi jedinstveno iskustvo boravka u prirodi. Ovde možete da uživate u čarima otvorenog prostora, dok se opuštate u udobnosti modernih mobilnih kućica koje pružaju sav luksuz i komfor hotelskog smeštaja, ali u ambijentu koji vas okružuje zelenilom i svežim vazduhom. Smeštene su u mirnom delu kampa, dok su svi sadržaji na dohvat ruke.

MONDO/Tamara Veličković 

Ptuj je više od istorijskog grada. Ako želite da pobegnete od stresa, Terme Ptuj nude savršen spoj relaksacije i aktivnog odmora.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Rimske Terme  Rimske Terme