"Mala Venecija" je najlepše selo bez ulica: Prizor kao iz bajke, jedino prevozno sredstvo je čamac

Githorn je jedno od najlepših mesta u Holandiji, pogledajte očaravajuće prizore!

Baarssen Fokke / Alamy / Alamy / Profimedia

Githorn, malo slikovito selo u Holandiji, poznato je kao "mala Venecija" zbog svoje jedinstvene mreže kanala umesto ulica. Smešteno u pokrajini Overijsel, ovo naselje izgleda kao scena iz bajke sa svojim tradicionalnim kućicama pod slamnatim krovovima, okruženim vrtovima punim cveća. Ono što posebno privlači posetioce je činjenica da se po selu većinom kreće čamcima, jer su mnoge ulice zapravo vodeni putevi.

Selo je osnovano u 13. veku, kada su doseljenici iskopavali treset, što je rezultiralo stvaranjem kanala i malih jezera. Danas turisti mogu da se kreću kroz selo pomoću tradicionalnih čamaca na vesla, tzv. "svirala" ili da iznajme čamac na električni pogon kako bi tiho klizili pored kuća i mostića.

Osim vožnje čamcem, posetioci mogu da uživaju u mirnim šetnjama kroz selo, istražuju lokalne muzeje i restorane. Muzej Giethoorn 't Olde Maat Uus daje uvid u tradicionalni način života stanovnika Githorna, dok muzej De Oude Aarde nudi kolekciju minerala i dragog kamenja. Za ljubitelje prirode, selo se nalazi u blizini Nacionalnog parka Weerribben-Wieden, što ga čini idealnom destinacijom za one koji traže mir i opuštanje u prirodnom okruženju.

Pored svoje slikovite lepote i mirne atmosfere, ovo selo ima bogatu istoriju i kulturnu baštinu. Zanimljivo je da ima više od 170 drvenih mostova, koji povezuju mala ostrvca na kojima se nalaze kuće. Svaka kuća je nekada imala svoj čamac kao primarno prevozno sredstvo, što je bilo neophodno s obzirom na nedostatak drumskih puteva.

Iako je u prošlosti Githorn bio malo poznat van granica Holandije, danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji. Međutim, uprkos prilivu turista, selo uspeva da zadrži svoj šarm zahvaljujući strogim pravilima koja čuvaju njegovu autentičnost. Na primer, kuće moraju da zadrže svoj tradicionalni izgled sa slamnatim krovovima, a ne sme da se gradi moderna infrastruktura koja bi narušila istorijski izgled sela.

U letnjim mesecima, Giethoorn postaje pravi raj za ljubitelje aktivnosti na vodi. Osim vožnje čamcima, moguće je uživati u kajaku, kanuu ili čak ribolovu u čistim vodama kanala. Zimi, kada se kanali zalede, selo se pretvara u čarobno mesto za klizanje na ledu i tada nastaje klasični holandski zimski pejzaž.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Selo Zlot  MONDO