Najbolje mesto u Srbiji za kraći izlet u oktobru: Stranci ga obožavaju, a iz Beograda stižete za sat vremena

Ako planirate kraći izlet u Srbiji, Topola i Oplenac mogu da budu najbolji izbor.

Wirestock Creators/Shutterstock

Ova mirna varoš u srcu Šumadije ima bogatu istoriju i duboko je povezana s dinastijom Karađorđević, koja je brdo iznad Topole, Oplenac, odabrala za gradnju svoje letnje rezidencije. Upravo to čini ovo mesto posebnim, kako za domaće, tako i za strane turiste.

Na Oplencu možete da obiđete veličanstvenu crkvu Svetog Đorđa, mauzolej dinastije Karađorđević. Impresivna crkva je poznata po svojoj unutrašnjosti bogato ukrašenoj mozaicima, koji predstavljaju remek-delo vizantijskog stila. Svaki kamen u ovom zdanju nosi deo istorije, dok 1.500 kvadratnih metara mozaika reprodukuje najslavnije freske iz srpskih manastira.

Pored crkve, možete da posetite i Kraljevu vinariju u Topoli, gde dobijate priliku da degustirate vina koja su nekada bila rezervisana samo za dvor. Ova vinarija, okružena vinogradima koji se prostiru preko Oplenačkih brežuljaka, predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje vina i one koji žele da uživaju u autentičnim ukusima Srbije.

Topola je takođe domaćin tradicionalne manifestacije "Oplenačka berba", koja se održava upravo u oktobru. Ova manifestacija nudi turistima priliku da uživaju u lokalnim vinima, domaćoj hrani i kulturnim programima, a mirisi pečene rakije i vina osvajaju svakog posetioca.

Strani turisti su posebno oduševljeni Oplencom zbog njegove tihe elegancije i osećaja da hodaju stazama srpskih kraljeva. Spoj istorije, prirodnih lepota i vrhunskog vina čini ovo mesto omiljenom destinacijom onih koji žele da istraže autentičnu Srbiju, daleko od gradske vreve.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

EVO KAKO DO BESPLATNIH BANJE ZA PENZIONERE! Šantić otkrila ko ostvaruje pravo i ko ima prioritet: Država plaća 10 dana odmora  Kurir televizija