Najbolja destinacija za odmor 2025: Sunce, odlična kuhinja i malo turista dočekali svojih 5 minuta

Prestižni časopis National Geographic upravo je objavio listu najboljih destinacija za odmor u 2025. godini, a prvo mesto je veliko iznenađenje.

Fotokon/Shutterstock

Egipat, Turska i Grčka godinama su na listi najpopularnijih destinacija za odmor. Ipak, pažnju turista sve više privlače mesta za koje je uvreženo mišljenje da su "manje cenjena" širom sveta, a čije cene još nisu tako visoke kao u drugim zemljama. Prestižni časopis National Geographic upravo je objavio listu najboljih destinacija za odmor u 2025. godini, a prvo mesto je veliko iznenađenje.

Egipat, Turska, Španija, Grčka i Tunis spadaju u top pet mesta koje identifikujemo sa rekreacijom na odmoru, razgledanjem i boravkom u all inclusive odmaralištima. Postoje i zemlje koje se nalaze na Balkanskom poluostrvu koje ne mogu da se pohvale samo lepim vremenom, već i ukusnom domaćom kuhinjom, drevnom arhitekturom, spomenicima i raznolikim pejzažom. Kada posetite Hrvatsku ili Crnu Goru, u jednom danu putovanja možete da se preselite sa šarmantnih obala Jadranskog mora do planinskih vrhova, prolazeći pored istorijskih gradova punim velike, ali burne istorije. 

Ako sve više razmišljate o odmoru naredne godine, možete da koristite listu koju je pripremio National Geographic na osnovu rezultata ankete koju je poslao čitaocima časopisa. Odabrana je destinacija iz snova za odmor 2025. godine, a nosilac liste je glavni grad pretežno planinske zemlje, koja je dugo čekala na svojih pet minuta.

"Zvanično, Sarajevo je pobednik naše ankete čitalaca za 2025. godinu", objavio je turistički magazin putem svojih društvenih mreža.

Bosna i Hercegovina je jedna od onih evropskih zemalja koje nisu opkoljene gomilom posetilaca, što ne znači da nema nešto zanimljivo da ponudi. Naprotiv. Nemoguće je ostati ravnodušan na jedinstvenu arhitekturu, pejzaže i atmosferu koja vlada u ovom gradu. Sarajevo se nalazi na nadmorskoj visini od 500 metara, u kotlini okruženoj sa pet vrhova Dinarskih Alpa, a nudi kako letnje atrakcije, tako i obližnja skijališta.

Vekovna istorija utkana u njegovu prirodnu lepotu je ono što ovu prestonicu čini tako voljenom. Planirajte putovanje tokom kojeg ćete posetiti lokalne pijace, prošetati rekom Miljacka i njenim brojnim mostovima i diviti se divnim pejzažima koje ovaj grad nudi, piše na Instagramu National Geographic Travel-a.

Šta možete da vidite tokom putovanja u Sarajevo? 

Preporučujemo Baščaršiju - istorijsko srce Sarajeva, gde možete da osetite atmosferu orijentalne arhitekture. Tu ćete naći čuvenu Sebilj česmu i mnoštvo malih kafića u kojima se poslužuju lokalna bosanska kafa. Nemoguće je ne pomenuti Gazi Husrev-begovu džamiju, dragulj osmanske arhitekture iz 16. veka, koja ostaje otvorena i za turiste i za vernike. Zanimljivi su i Tunel Spasa i Principov most, mesto pomenutog napada koji je započeo Prvi svetski rat.

Glasanje je, između ostalog, uključivalo i Vijetnamski Ho Ši Min, Nju Orleans, najveći grad u američkoj saveznoj državi Luizijani, Bodrum u Turskoj i Kusko, glavni grad istoimenog regiona u centralnom Peruu. Za one koji još nemaju planove za odmor za 2025, ovo je nesumnjivo odlična inspiracija za putovanje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Putovanje kruzerom  TikTok/laurentalkssmack