Pojavio se novi trend putovanja: Velika zainteresovanost, svi se nadaju da će promeniti godišnji odmor

Stručnjaci za putovanja dele prednosti novog pažljivog pristupa putovanjima i kako možete da ga doživite u potpunosti.

Youtube/Elektro-hobby/MONDO

U gužvi svakodnevnog života, nemamo uvek priliku da usporimo i krećemo se sopstvenim tempom. Čak i na odmoru postoji želja da posetite, uradite i probate što više stvari na novoj destinaciji ili više destinacija.

"Čula sam nebrojeno puta koliko su ljudi iscrpljeni kada se vrate sa odmora i osećaju se kao da im 'treba odmor posle odmora', a to je zato što uvek želimo toliko toga za vrlo kratko vreme. Želimo da vidimo sve, uradimo sve i da ne gubimo ni minut", rekla je blogerka Ester Saseg.

Postoji, međutim, još jedan pristup svetskom putovanju koji mnogi iskusni turisti preporučuju. Reč je o "sporom putovanju". Šta je tačno sporo putovanje i kako u potpunosti da iskoristite ovu vrstu putovanja? Objasnili su stručnjaci za putovanja.

"Sporo putovanje se odnosi na kvalitet nad kvantitetom", rekao je Fil Dengler, suosnivač sajta za informacije o putovanju The Vacationer. "Radi se i o uranjanju u lokalnu kulturu. Tradicionalni odmor često podrazumeva da se vidi što više stvari za kratko vreme. Iako u tome nema ništa loše, možete da se osećate veoma površno. Takođe možete da imate utisak da nemate idealan opuštajući odmor".

Kao što ime sugeriše, "sporo putovanje" obično podrazumeva usporavanje i uživanje u svakom trenutku, umesto da žurite da proverite stavke sa liste.

Youtube/Screenshot/Sloan Byrd 

"Sporo putovanje može da znači različite stvari različitim putnicima, ali ja to definišem kao duže zadržavanje na jednom mestu i dublji ulazak u lokalnu kulturu", rekao je Pol Džejkobs, generalni direktor i potpredsednik Kayak North America. "Potrebno je vreme da se uspostavi stvarna veza sa lokalnim stanovništvom u odnosu na natrpavanje rasporeda punog obilazaka".

On veruje da "sporo putovanje" postaje sve popularnije i ukazao je na podatke koji pokazuju da je dužina boravka u hotelima već porasla za 10 odsto u 2023. u odnosu na prošlu godinu. Ipak, "sporo putovanje" ne zahteva nužno dug boravak na jednom mestu.

"Ako želite da se zaista isključite i opustite bez stresa, 'sporo putovanje' može da bude za vas. Manje ćete vaditi stvari iz svojih kofera, promenićete manje aviona, vozova i automobila i samo se opustiti na destinaciji", rekao je Mark Volters, kreator popularnog Jutjub kanala za putovanja Wolters World i napomenuo da je "sporo putovanje" odlično za vežbanje stranih jezika, jer ima više mogućnosti za sadržajne razgovore sa lokalnim stanovništvom.

"Ako putujete sa decom, 'sporo putovanje' je dobar način da ih upoznate sa međunarodnim putovanjima i navedete ih da vide razlike u kulturama. Kada se vaša deca igraju na lokalnom igralištu sa drugom decom, vide da nema previše razlika između njih i dece u novoj zemlji koju posećujete", rekao je Volters.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA REKLAMACIJU TURISTIČKE USLUGE! Nikolić: Mi na odmoru želimo razonodu, a ne da prolazimo kroz NOĆNU MORU  Kurir TV