Eksperiment

Jedan glumio Parižanina, drugi Amerikanca: Novinari razotkrili prevaru turista u Evropi, restorani pod lupom

Mediji izveštavaju o nepoštenim praksama koje pariski konobari navodno primenjuju prema turistima.
Foto: Tutti Frutti/Shutterstock

Naplaćivanje vode, precenjene cene pića i nejasnoće oko bakšiša deo su postupaka koje je otkrilo istraživanje lista Le Parisien. Rezultati eksperimenta pokazuju da stranci u Parizu mogu da dobiju račun i do 50 odsto viši u poređenju sa lokalnim stanovništvom.

Kako prenosi The Independent, dvojica novinara posetila su nekoliko popularnih kafića u blizini Ajfelove kule, gde svakodnevno borave stotine turista. Jedan je glumio tipičnog Parižanina, a drugi stereotipnog američkog turistu, sa kačketom i majicom sa Ajfelovom kulom.

Obojica su naručila ista jela: lazanje, vodu i gazirani sok. Iznenađenje je usledilo kada su se iznosi na računima razlikovali.

Navodnom francuskom gostu ponuđena je opcija između limenke gaziranog soka srednje veličine ili velike čaše. Odabrao je limenku i platio je 6,50 evra. U međuvremenu, navodni američki turista nije dobio izbor i naplaćeno mu je 9,50 evra za srednju čašu pića.

Foto: OKcamera/Shutterstock

Slične razlike zabeležene su i u vezi s vodom. Parižaninu je ponuđena besplatna bokal-voda, što je uobičajeno u Parizu, dok je turista morao da plati 6 evra za malu flašu. Na kraju, račun novinara koji je glumio turistu bio je za 9,50 evra viši od onog koji je dobio navodni lokalac.

Uz to, u drugom lokalu rečeno mu je da usluga nije uračunata u račun, što se ispostavilo kao laž. Konobar je dodao gotovo obavezni bakšiš od 4 evra, a zatim je neprimetno povećao na 15 odsto, iako je novinar prethodno pristao na 10.

Razlike u tretmanu ne odnose se samo na restorane. U aprilu ove godine, Le Parisien je sproveo slično istraživanje o cenama vina u pariskim kafićima. Utvrđeno je da neka mesta turistima sipaju jeftinije vino iako su poručili skuplje boce. Marina Giuberti, prodavačica vina, otkrila je da je naručeno vino Sancerre po ceni od 7,50 evra zamenjeno jeftinijim Sauvignon-om od 5,60 evra, iako je na računu bila viša cena.

Zaposleni u pariskim kafićima priznali su da ovakva praksa često dolazi kao posledica pritiska vlasnika koji žele da povećaju profit na račun neupućenih gostiju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Anketa - Da li ostavljate bakšiš Izvor: MONDO